Home > Circuit > NASCAR: Michael Jordan met Bubba Wallace in eigen team

NASCAR: Michael Jordan met Bubba Wallace in eigen team

NBA basketbal-legende Michael Jordan richt samen met drievoudig Daytona 500 winnaar Denny Hamlin een eigen NASCAR raceteam op. De zwarte rijder Bubba Wallace werd onder contract genomen.

(foto: CC BY-SA 3.0 ©Steve Lipofsky Basketballphoto.com op en.wikipedia.org)

Een tweet van de Charlotte Hornets, de NBA basketbal ploeg waarvan Jordan de eigenaar is, bevestigde het nieuws als “officieel”. Hamlin wordt aandeelhouder met minderheidsbelang in het team maar blijft zelf ook wel rijden voor het Joe Gibbs Racing racing team. In zijn basketbal carrière haalde Jordan tussen 1991 en 1998 zes titels met de Chicago Bulls en hij is in de States niets meer of minder dan een legende.

Michael Jordan is nu de enige zwarte teambaas in de NASCAR. Dat is geen unicum, maar de betrokkenheid van de zwarte bevolking in de VS in NASCAR was altijd al zeer miniem. NASCAR heeft zijn wortels in het zuiden van de VS, waar de staten liggen die in de burgeroorlog vochten voor het behoud van slavernij.

Bubba Wallace: rijder in de kijker

De enige zwarte rijder, Bubba Wallace, kwam enkele maanden geleden nog in het nieuws toen hij volgend op de opstanding van de Black Lives matter beweging, een strop in zijn garagebox vond op de Talladega Speedway in Alabama. Het werd beschouwd als een teken van bedreigingen aan zijn persoon. William Darrell “Bubba” Wallace Jr. is 26 jaar oud en rijdt dit seizoen voor Richard Petty Motorsports. Eerder was hij betrokken als testrijder bij Joe Gibbs Racing. Buiten het “strop” incident kwam Wallace nog in het nieuws omwille van aanvaringen met de sponsor van het team nadat hij zich terugtrok uit de virtuele competitie die NASCAR dit seizoen in Coronatijden startte. Zijn beste resultaat haalde Wallace in 2018 toen hij tweede werd in de Daytona 500.