Home > Moto > Internationaal > WorldSSP: Andrea Locatelli is nu al kampioen 2020

WorldSSP: Andrea Locatelli is nu al kampioen 2020

Het verhaal van het World Supersport kampioenschap 2020 is er eentje van superlatieven en dominantie. Eén man overheerste het seizoen: Supersport rookie Andrea Locatelli.

foto: ©worldsbk.com

De vraag die open bleef tot afgelopen weekend was: zou Andrea Locatelli het een 100% foutloos parcours maken? Toen de WorldSSP karavaan vorige week zijn tenten opsloeg in de paddock van het circuit van Barcelona (een primeur), had Locatelli alle pole positions en alle overwinningen in alle races van 2020 op zijn naam staan. De tijd was nu aangebroken om dat kampioenschap, dat hem nog nauwelijks kon ontlopen, binnen te rijven. Een onwaarschijnlijk verhaal maar in 2020 kon rookie Locatelli, met nog vier races te gaan, al het kampioenschap binnenhalen. Meer nog, hij kon dit doen met ongeslagen cijfers! Hoewel, nou ja, rookie…

De dominante rookie

Andrea Locatelli kwam eind 2019 in het BARDAHL-Yamaha team, de regerende kampioenen in Supersport, overgewaaid na een drie seizoenen in de Moto2. In dat opzicht was hij niet echt een groentje, met wat goede wil kan men de Moto2 zien als “gelijkaardig” aan de Supersport machines. Maar Locatelli haalde in 55 wedstrijden geen enkele zege in de Moto2, en toen het circus in februari aanlandde in Australië, op Philip Island, had Locatelli nog geen enkele wedstrijd in de Supersport categorie gereden. Hij sloeg iedereen met verstomming door de Superpole en de race te domineren. Een voorbijgaand fenomeen, met de komst van de beter gekende Europese circuits? Neen dus, zijn overheersing zette zich door in Jerez, in Portimao en in Aragon.

De titelstrijd

Dit weekend waren op Barcelona de voorwaarden tot een vroege wereldtitel de volgende: achtste worden, en eindigen voor Lucas Mahias. Op die manier zouden Mahias (zijn dichtste achtervolger op lichtjaren afstand) en Cluzel (mathematisch niet uitgeschakeld maar afwezig wegens blessure) hem niet meer kunnen inhalen. In de Superpole race pakte hij alvast de zege. In race1 ging hij op zaterdag in kampioenschapsmodus, voorzichtigheid voor alles. Hoe dat zou afgelopen zijn zullen we nooit weten want een onweersbui van bijbelse omvang zette het circuit blank. De zege ging voor één keer niet naar Locatelli maar naar de Fransman Andy Verdoia van het bLU cRU by MS Racing Yamaha team. Verdoia was de enige rijder, die een bandenwissel had uitgesteld en nog over het totaal verzopen circuit zwalkte toen de rode vlag viel. Een onverwachte zege voor de Fransman. Uitdager Mahias eindigde als twee, Locatelli strandde aan de voet van het podium, de eerste keer van het hele jaar, de eerste keer ook dat hij…niet won.

Zou Locatelli verkrampen in het zicht van de titel? Neen hoor. Op zondag, deze keer op droge baan, pakte hij het omzichtig aan in de beginfase van race 2, maar rukte daarna resoluut op naar de leiding en… won. Het verdict was gevallen: Locatelli is de wereldkampioen Supersport 2020 met 16 zeges op 17 races!
De rest van het seizoen kan hij zorgeloos voluit gaan, en voor volgend seizoen wordt hij door velen gezien in de World Superbikes, in het zadel van de PATA Yamaha fabrieksmachine die door Michael Van der Mark wordt vrijgegeven.