Home > #Hoofdnieuws > FE: Formule E eerste sport met een netto ecologische voetafdruk van nul

FE: Formule E eerste sport met een netto ecologische voetafdruk van nul

Het Formule E-kampioenschap heeft als eerste en enige sport ter wereld die een netto ecologische voetafdruk van nul heeft. Dat heeft de organisatie vandaag bekend gemaakt op de eerste dag van de klimaatconventie van de Verenigde Naties in New York City. Hierdoor krijgen ze het felbegeerde ISO 20121 certificaat voor duurzame evenementen.

(Foto © FIA Formule E)

De organisatie wist hun voetafdruk volledig tot 0 te reduceren, te rekenen vanaf de start van het kampioenschap in 2014. Hiermee zijn de allereerste sport ter wereld dit dit bereikt heeft. De organisatie heeft er de voorbije jaren er alles aan gedaan om hun voetafdruk in kaart te brengen, te reduceren en waar niet anders mogelijk, te compenseren. Om dit te bereiken werden onder andere het transport en de logistiek geoptimaliseerd, de opties voor levensduur van lithium-ionbatterijcellen werd vergroot en plastic voor eenmalig gebruik werd geëlimineerd op circuit. Daarnaast speelde ook het gebruik van generatoren op ‘Aquafuel’ een belangrijke rol in de reductie van de CO2 uitstoot.

CO2 uitstoot die niet geëlimineerd kon worden, werd gecompenseerd door het opzetten van projecten over de hele wereld:

  • China: energieopwekking uit biomassa
  • Chili: energieopwekking uit stortgas
  • Mexico: energieopwekking uit stortgas
  • Argentinië: opwekking van windenergie
  • Uruguay: opwekking van windenergie
  • VS: energieopwekking uit stortgas
  • Maleisië: energieopwekking uit stortgas
  • Marokko: opwekking van windenergie
  • Hernieuwbare energiecertificaten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Rusland

“Het ABB FIA Formule E-kampioenschap heeft als doel een betere toekomst te leveren door middel van racen, en we zijn vastbesloten een leidende rol te spelen in het tegengaan van de gevolgen van de klimaatverandering. We hebben onze uitstoot sinds onze oprichting actief gemeten en verminderd en zijn er trots op dat we een netto nul-koolstofvoetafdruk hebben bereikt door onze resterende uitstoot te compenseren. We hebben de verantwoordelijkheid om de impact van onze wereldwijde sport op het milieu tot een minimum te beperken en we ondersteunen graag essentiële milieuprojecten in elk van onze wedstrijdmarkten. Als een sport die doelbewust is opgebouwd, blijven we ons inzetten om onze duurzame praktijken te laten groeien en hopen we anderen te inspireren om met ons mee te gaan op onze reis”, aldus Formula E CEO, Jamie Reigle.