Home > VAS > VAS: alles wat u moet weten over de Belgian Westhoek Classic

VAS: alles wat u moet weten over de Belgian Westhoek Classic

Komend weekend vindt de 16de editie van de Belgian Westhoek Classic plaats. Traditiegetrouw dé opener van de tweede seizoenshelft van het regularity-gebeuren, maar dit jaar de opener na een lange periode van inactiviteit als eerste post-COVID regularity evenement op de Vlaamse kalender.

Om het evenement te garanderen, al heb je in deze bizarre tijden nooit 100% zekerheid, zijn we op zoek gegaan naar alternatieve locaties, in het belang van de veiligheid van onze deelnemers en medewerkers. Het wordt een bijzondere editie ‘achter gesloten deuren’ met de focus op het sportief gedeelte en keren hierdoor terug naar de oorsprong van ons evenement.

Een vol huis
Alle toppers tekenen alvast present met de traditionele strijd tussen de Belgische & Nederlandse toppers met een grotere delegatie van Waalse teams, aangevuld met enkele Franse & Engelse equipes! Al is het niet alleen in kwaliteit maar ook in kwantiteit en een uitstekende mix aan deelnemende voertuigen dat Belgian Westhoek Classic opnieuw een uitstekend rapport kan voorleggen. In zowel de categorie expert (waar de kaartleesspecialisten het tegen elkaar opnemen) als in de categorie classic (waar het vooral de prestaties op de uitdagende regelmatigheidsproeven zijn die de posities bepalen) zijn alle teams uit de top 10 van vorig jaar opnieuw vertegenwoordigd om een gooi te doen naar de overwinning. En om daarin te slagen zullen teams uit het goede hout gesneden moeten zijn, zowel navigator als… piloot!

Een vijfsterrenparcours
Het voorgeschoteld tracé zal dit jaar, meer dan ooit, om vingers en duimen van af te likken zijn. “Logisch eigenlijk, want door de nadruk te leggen op het sportief gedeelte hebben we de opmaak van het tracé extra aandacht geschonken! Resultaat is een verbluffend bochtig parcours met kastelen, rotswanden, haarspeldbochten, klimkoerstrajecten en… actie tot quasi letterlijk onder de finishboog!”

Het aangepaste programma bevat op vrijdagavond twee regelmatigheids-proeven rondom Nijvel. Een ideale korte opwarmer om er na maanden van inactiviteit opnieuw in te komen via een tracé die de deelnemers even in Groot-Brittannië doet wanen… Op zaterdag krijgen de deelnemers een etappe zoals vanouds onder de wielen geschoven. Een afwisselende wedstrijddag, tussen Nijvel-Dinant-Beaumont en de (gewijzigde) finishlocatie op privédomein waarbij de gedaante van het parcours meerdere keren wisselt waardoor de verveling nooit zal toeslaan. Meer zelfs, tijdens de ochtendetappe krijgen de deelnemers in de buurt van Dinant extra kilometers -in vergelijking met voorgaande edities- voorgeschoteld. Zo blijft het totaal aantal wedstrijdkilometers gegarandeerd en zal de zaterdagetappe meer dan ooit van cruciaal belang zijn waarbij ‘de aanhouder wint’. De wegen rondom Dinant zijn overigens bekend uit Circuit des Ardennes, een snelheidsrally die niet voor niets bekroond is voor één van de mooiste rallyparcours van het land…!

Gezien het evenement ‘achter gesloten deuren’ plaatsvindt kunnen we geen exacte locaties van de regelmatigheidsproeven uit de doeken doen, maar zoals bij zoveel zaken leveren de onaangekondigde verrassingen veelal de leukste herinneringen op!

Facebook live en resultaten
Om de toekomst van het evenement te garanderen, is het noodzakelijk om dit jaar de uitzonderlijke beperkingen strikt op te volgen. Hierdoor is het evenement dit jaar uniek voorbehouden voor deelnemers, service crews & organisatie. Om de thuisblijvers mee te laten genieten is er een uitzendschema met live video op onze Facebook pagina, zijn de resultaten live te volgen en zetten we extra huisfotografen in om fotoreportages van tijd tot tijd online beschikbaar te maken.

Authenticiteit en veiligheid
Als er één zaak is die niet ‘anders’ zal zijn komend weekend, is het de eigenheid van het evenement. Het is niet voor niets dat Belgian Westhoek Classic het etiket opgekleefd krijgt van ‘most authentic regularity’, want het evenement leunt het dichtst aan bij de ouderwetse regelmatigheidswedstrijden. Een grote groep enthousiaste medewerkers die in weer & wind in ‘the middle of nowhere’ alle regularity stages bemannen zorgen voor een unieke beleving, zoals je ze haast enkel & alleen nog in Groot-Brittannië kan vinden! Om de veiligheid van het evenement te garanderen kunnen we opnieuw rekenen op de steun van de firma Geodynamics uit Kortrijk die elk deelnemend voertuig zal voorzien van een trackingsysteem.

PROGRAMMA 2020
vrijdag 18 september
vanaf 17u00 administratieve controle (Nijvel)
vanaf 19u00 technische controle (Nijvel)
vanaf 19u00 LEG 1 (Nijvel-Nijvel)
zaterdag 19 september
08u00 START LEG 2 (Nijvel)
12u00 Lunch (Dinant)
16u00 Coffee-break (Mons)
18u30 FINISH LEG 2 (Arc-Wattripont)