Home > VAS > Rittensport > VAS: Belgian Westhoek Classic in Corona versie start vrijdag

VAS: Belgian Westhoek Classic in Corona versie start vrijdag

Het is weer zover. Autoclub Medina vzw organiseert op vrijdag 18 en zaterdag 19 september 2020 de Belgian Westhoek Classic. Sinds lang staat het evenement geboekstaafd als dé niet te missen wedstrijd voor al wie oriëntatieritten en regularitywedstrijden in hun hart dragen.

De Belgian Westhoek Classic is een regelmatigheidsrally, waar de deelnemers zich kunnen inschrijven in twee categorieën: Expert of Classic. Het hele parcours heeft een afstand van ongeveer 600 kilometer, verspreid over twee dagen. Tussen beide categorieën verschilt de moeilijkheidsgraad en de veelheid aan gebruikte navigatiesystemen. De wedstrijd heeft een zekere standing hoog te houden. De broers Vanoverschelde en de troepen van Medina dompelen deelnemers en geïnteresseerden graag onder in de speciale sfeer van de oerdagen van de rally. In zijn pure vorm werd deze discipline gekenmerkt door nachtelijke etappes over de openbare weg, met geheime roadbooks, controles in gekende herbergen, hergroeperingen in pittoreske dorpscentra en lange etappes over dunbevolkte wegen doorheen veld en bos.

De Corona procedure

Het recept is niet veranderd, maar er is dat dingetje van die Coronacrisis… Nu, vernieuwing staat al sedert de allereerste editie hoog aangeschreven in het woordenboek van de Belgian Westhoek Classic. Zij introduceerden al enige jaren geleden het principe van ‘onbemande controlebordjes’. Maar de wedstrijd zal wel gekenmerkt worden door de typische Corona maatregelen. Aanmelden voor administratieve en technische controles gebeurt op welbepaalde tijdslots. Overal waar contact tussen personen mogelijk is, grijpt men naar de mondmaskers, handschoenen, alcoholgels en anderhalve meter afstand. De briefing komt deze keer op YouTube. De modaliteiten voor de overnachting, lunch en prijsuitreiking werden navenant aangepast om deze editie helemaal “Coronaproof” te maken. Daarom ook krijgen we dit jaar niet de gebruikelijke lijst met publiekspunten. Maar de organisatie zorgt er wel voor dat geïnteresseerden niets hoeven te missen met een live facebook pagina, interviews, foto’s en video’s op de site van de Belgian Westhoek Classic.

Openingsetappe met vrije startprocedure in Nijvel

Er zal dit jaar geen start zijn in Ronse. De organisatoren pasten het traditionele deel op de vrijdagavond aan. Er is nu een ruim tijdslot voorzien voor de openingsetappe, met vrije startprocedure, in Nijvel. Op zaterdag gaat het dan naar Dinant, waarna er, via het circuit van Mettet en een lunchstop, met een marathonetappe wordt teruggekeerd naar de eindlocatie. De finish is deze keer op een privédomein, waar men de verschillende groepen coronaproof kan opvangen.

Liefst 130 wagens zijn ingeschreven, een record. Onbegonnen werk dan ook om een opsomming te maken of om ons aan enige pronostiek te wagen. Maar we vermelden wel de meest te duchten klanten. Zoals de winnaars van vorig seizoen, Dominique Holvoet en Yannick Albert (Toyota Celica 1600GT). Verder ook Kurt Vanderspinnen en Anton Dupan (Ford Cortina Lotus), Joris en Jochen Phlypo (Skoda Fabia), Nic Papijn en Alexis D’Hoore (Porsche 911 SC), Gauthier Decavele en Kenneth Verthe (Volvo Amazone), Bart Babeliowsky en Hendrik Jaeken (Opel Kadett GTE), autosportjournalist Bernard Verstraete (Toyota Corolla), Jurgen en Tim De Bruyne (Toyota Corolla AE86), Guy Agten en Dominique Seynaeve (Datsun 240Z), Hank Melse en Bart Den Hartog (Porsche 911), José Lareppe (Opel Ascona) en Aswin Pyck, Alexander Leurs, Mario Varreware, Bjorn Clauw, de Fransen Lenglaert en Gengoux, de onvermijdelijke Gilbert Verstraeten en nog zoveel anderen… Wellicht missen we hier een aantal protagonisten die volgende vrijdag en zaterdag het goede weer zullen maken of enkele podiumkandidaten. U vergeeft het ons.

(persbericht)