Home > Circuit > Eenzitter > FIA F3: even kennis maken met Oscar Piastri, kampioen 2020

FIA F3: even kennis maken met Oscar Piastri, kampioen 2020

Het gaat de 19-jarige Piastri, die onder management staat van voormalig F1 rijder Mark Webber, voor de wind. Nog maar vier jaar geleden verliet de Australiër (geboren en getogen in Melbourne) de karting voor een autosportcarrière. En na de titel in de Formule Renault Eurocup in 2019, voegt hij er in 2020 de titel in de FIA Formule 3 aan toe.

Maar dat zegt nog niet alles. Hij werd in 2017, in zijn tweede jaar bij de eenzitters, al vicekampioen in de Britse Formule 4. In de Formule Renault bleef hij twee seizoenen, met in 2019 de titel. Nog indrukwekkender is deze F3 titel, als rookie, in zeer competitief veld, misschien wel met de sterkste rijdersbezetting in de hele autosport. Alles moest worden beslist in de laatste wedstrijd op Mugello, waar hij samen met Logan Sargeant, met gelijke punten begon aan de titelstrijd.

Oscar Piastri gaf na zijn kampioenstitel een interview op de site van de FIA Formule 3 (het volledige interview kan u er in het Engels lezen).

Wat betekent deze titel?

Alles moet nog wat bezinken. Het was een vrij chaotische race om te beslissen over een kampioenschap. Het zou geweldig zijn geweest om één tegen één te vechten voor de titel. Ik vond het zo erg voor Logan [n.v.d.r. Sargeant, hij viel uit in de openingsronde]. Maar dat is een deel van het spelletje zeker? Dit kampioenschap betekent veel voor mij. Het wordt bekeken als één van de meest competitieve. Kunnen zeggen dat je F3 kampioen bent is heel wat. En ik kan er maar één keer kampioen worden dus dat betekent dat ik nu wat anders zal moeten doen.

Je werd bestempeld als favoriet, gaf dat enige druk?

Niet echt. Al is er natuurlijk wel wat druk om het goed te doen, omdat je bij Prema rijdt. Ik had kunnen zeggen dat ik maar de rookie was. Maar nadat ik de eerste race had gewonnen, was dat niet echt een argument meer. Het gaf geen bijkomende druk, het was eerder een bewijs van wat ik kon doen.”

Hoe pakte je die laatste race aan?

Ik wist dat alles mogelijk was, dat hadden we in Monza ook al gezien. de race was heel onvoorspelbaar. Maar ik gaf het nooit op. Ik geloofde al die tijd dat er nog een kans was, hoe klein ook, dat ik het kampioenschap kon winnen. En hier zijn we dan.

Wat onthoudt je van dit jaar?

Vooral die eerste race in Oostenrijk zal me bijblijven. Dat zette echt de toon voor de rest van het kampioenschap en het gaf me veel zelfvertrouwen. Oostenrijk en Hongarije waren de hoogtepunten. De toekomst? Ik keer nu eerst terug naar het Verenigd Koninkrijk. Ik kan moeilijk nogmaals F3 rijden. Dus, als alles meezit in het tussenseizoen, dan is de meest logische weg om volgen die van de Formule 2. Ik hoop dat ik met kerst terug kan naar Australië. Voorlopig is de staat Victoria [met Melbourne] goed op slot.

(bron & foto: ©fiaformula3.com)