Home > F1 > F1 Ferrari 1000: de trouwe dienaars

F1 Ferrari 1000: de trouwe dienaars

Het zijn Sebastian Vettel en Charles Leclerc die voor Ferrari de 1000ste race mogen rijden. In de loop van de geschiedenis markeerden andere rijders belangrijke mijlpalen voor de iconische Italiaanse renstal.

foto: ©W.Bouchez

Even een overzicht maken van de cijfers voor de Scuderia Ferrari. Dat blijkt moeilijker dan het lijkt. Het internet bulkt van de sites die zwaaien met diverse statistieken. Maar de cijfers willen nogal eens uit elkaar lopen. Dat is o.a. te wijten aan de inschrijvingen van privé-teams met een Ferrari (zoals het befaamde NART of de Ecurie Francorchamps), die dan eens wel, dan eens niet in de statistieken zijn opgenomen. Maar wat hoeven we te onthouden? Is het aantal punten belangrijk? Of het aantal races? Of zelfs het aantal punten per race of de zeges per jaar? De laatste jaren veranderde de sport danig. Hamilton kan nu in een seizoen van 21 races zeg maar 15 poles halen. Voor hetzelfde feit had zelfs een grootmeester als Fangio vier seizoenen (aan 6 à 7 races per seizoen) nodig. Houden we ons dus aan de cijfers waar het meeste consensus over bestaat: 237 zeges, 228 pole’s, 15 rijderstitels en 16 constructeurstitels maakten Ferrari tot het meest succesvolle team aller tijden.

Belgen vormden deel van de Ferrari geschiedenis

Ferrari had steeds een bijzondere relatie met zijn rijders. Maar als u dacht dat Gilles Villeneuve of Niki Lauda dé namen waren die de ruggengraat van Ferrari vormden…of misschien wel uit een ver verleden Gonzalez of Ascari, dan hebt u het mis. Het zijn de rijders uit de jaren negentig en uit het nieuwe millennium die de grootste trouw aan de Scuderia tentoon spreiden. De “rode baron” blijft uiteraard Michael Schumacher. Hij reed 180 wedstrijden voor Ferrari over een periode van 11 seizoenen (1996-2006). Verrassend is dat een koele noorderling, de Fin Kimi Raikkonen, de tweede trouwste rijder was. Kimi zat 151 keer achter het stuur bij de roden, over 8 seizoenen van 2007 tot 2009, en van 2014 tot 2018. Daarna volgen nog Felipe Massa (139 deelnames), Vettel (109) en Barrichello (106).

Heel wat Belgen maakten deel uit van de geschiedenis van Ferrari: Johnny Claes, Jacques Swaters, Charles de Tornaco, Roger Laurent, Paul Frère, Olivier Gendebien, André Pilette, Willy Mairesse en natuurlijk Jacky Ickx reden ooit in Ferrari F1 machines. De randbemerking is dan wel dat sommigen vielen onder privé-inschrijvingen van de Ecurie Francorchamps en de Equipe Nationale Belge. Jacky Ickx reed in een periode van 5 seizoenen (van 1968 tot 1973, met onderbrekingen) 55 wedstrijden voor de roden. Hij werd daarbij in 1970 vice-wereldkampioen achter de postuum getitelde Jochen Rindt. Ickx reed met de GP van Brazilië in 1973 de 200ste wedstrijd van de Scuderia.

Het zal zulke vaart niet lopen met de huidige Ferrari F1 bolides, maar voor elke rechtgeaarde Italiaan is een scharlakenrode bolide met steigerend paard als embleem door de Casanova en Arribiata combinatie op Mugello zien stormen, een feestdag waard!