Home > VAS > Rittensport > VAS: Nacht van Noord-Limburg neemt initiatief

VAS: Nacht van Noord-Limburg neemt initiatief

Na de eerste Coronaproof rally op de Monteberg, is er nu een volgende VAS wedstrijd die zijn eigen uitdagingen heeft. RT Moustache komt met “De Nacht van Noord-Limburg”, een nieuwe rittensportwedstrijd in een coronaproof versie!

Dat het organisator RT Moustache niet meezat dit jaar is een understatement. Op 27 maart verloren ze in volle Coronacrisis op 76-jarige leeftijd hun bezieler en voorzitter Jeff “Moustache” Steensels. Diezelfde Coronacrisis was er de reden voor dat hun paradepaardje, de Sezoensrally, werd geannuleerd en hun nieuwe rittensportwedstrijd, de Nacht van Noord-Limburg, werd uitgesteld van 4 juli naar 12 september.

Maar ondertussen is er een coronaproof versie klaargestoomd en de rittensporters kunnen dus gaan rijden. De Nacht van Noord-Limburg gaat terug tot de Scoutsrally en de manier van rallyrijden uit de dagen van weleer, op niet afgesloten wegen. De versie 2020 wordt ingericht als een rittensportwedstrijd waarbij er onderverdeling wordt gemaakt in de moeilijkheidsgraad van de gebruikte navigatiesystemen met “recrea” (beginners) over “touring” tot de moeilijkste klasse, “expert”. De hele wedstrijd blijft binnen het Belgische grondgebied, met twee delen van ongeveer 50 km, met Pelt en Hamont-Achel als wedstrijdgebied. De eerste start is voorzien om 18u01 nabij de Scoutsrally (Ralleylaan Neerpelt).  Er is geen specifieke starttijd per deelnemer. Wie de controlezone door is, wordt op het einde direct weggestart.  Na deel 1 is enkel de laatste stap in de controlezone to do om aan deel 2 te kunnen starten.  Vanaf middernacht passeren de deelnemers de FTC.  De voorlopige uitslag volgt zo snel mogelijk en eventuele klachten kunnen tot zondag 10u00 per mail bezorgd worden. Op zondagmiddag hoopt RT Moustache de definitieve uitslag van de 1ste Nacht van Noord-Limburg bekend te kunnen maken.

Op de deelnemerslijst staan meer dan 70 rijders, waaronder uitzonderlijk veel deelnemers onder daglicentie. Omwille van de coronaproof versie, zijn inschrijvingen op de wedstrijddag zelf echter niet meer mogelijk en zijn er uiteraard nog een aantal uitzonderlijke maatregelen en vereisten. De Covid-19 maatregelen lieten niet toe om meer dan 100 personen samen te brengen in één ruimte. Dat noodzaakte de organisatie om het “officieel wedstrijdcentrum” met documentencontrole, pauze en prijsuitreiking te schrappen. De deelnemers dienen vooraf alle administratie en financiën in orde te maken. Op de acceptatiebrief wordt dan een tijdsvenster vermeld waar ze op zaterdag 12 september zich kunnen aanmelden, met mondmaskers. Deelnemers die voor, tijdens de pauze of na de rit een bezoek brengen aan eetcafé “de Scoutsrally” kunnen dat doen conform de richtlijnen in de horeca maar het is deze keer geen officieel wedstrijdcentrum.

Via smartphone en RallyCheck app

Eenmaal vertrokken mogen de mondmaskers af als piloot en co-piloot uit dezelfde bubbel zijn. Men gaat immers ook geen bemande controleposten meer tegenkomen.  Een andere nieuwigheid is dat er geen fysieke controlebordjes of bemande controleposten onderweg zullen zijn. De 1ste Nacht van Noord-Limburg zal met de smartphone applicatie RallyCheck (www.rallycheck.com) verreden worden, iets wat mogelijk is omdat er geen VAS-kampioenschap in 2020 is. De deelnemers krijgen routecontroles, (geheime) tijdscontroles, straatnaambordjes enz… allemaal digitaal binnen via de smartphone. De ultieme tip: deelnemers nemen best het aangepast reglement in verband met de verschillende controles door, online te vinden op www.nachtvannoordlimburg.be.  Er staan nergens FIA-borden van tijdsklokken maar GTC’s en TC’s zijn er dus wél…

De Jeff Moustache Challenge

Nu de VAS kampioenschappen zijn geannuleerd voor 2020, lanceert RT Moustache ook een nieuwe challenge voor iedere deelnemer die in 2020 de rittensportwedstrijd én de Moustache Classic (28 november 2020) rijdt. Aan de hand van een puntensysteem, kan er iemand de wisselbeker van de Jeff Moustache Challenge naar huis nemen. Info vindt je op de site van RT Moustache

(persbericht/foto: rv pixabay)