Home > #Hoofdnieuws > WRC Estland: Tänak wint, Neuville dramatisch

WRC Estland: Tänak wint, Neuville dramatisch

Estland is voor Thierry Neuville een ware lijdensweg geworden. Voor de tweede opeenvolgende maal scoort onze landgenoot in de Hyundai geen WK-punten en dat betekent in een seizoen met zeven wedstrijden eigenlijk het einde van elke titelhoop. Vooraan plaatste Ott Tänak zich aan het stuur van de Hyundai met een eerste zege van het seizoen weer volop in de titelstrijd. De Est won voor eigen publiek en komt terug tot op 13 eenheden van de leider in het WK, Sébastien Ogier, die in zijn Toyota derde werd.

Foto: © WRC.com

Een inschattingsfout en technische problemen zorgden voor een tweede opeenvolgende nulscore voor de Belgische crew in het WK. “We hadden technische problemen en konden de Powerstage niet snel afwerken”, was de laconieke commentaar van Neuville aan de meet. Neuville blijft zo hangen op 42 punten, een totaal dat hij al had na Zweden in februari. In Mexico en Estland liep het dus fout voor Neuville, die mogelijk andere accenten zal moeten leggen in de resterende wedstrijden van het seizoen, nu Ott Tänak al 24 punten meer telt dan de Belg. Die Tänak was uiteraard wel blij met zijn zege voor eigen publiek: “Als je kan winnen voor je eigen publiek, dan is dat geweldig, het is een uitzonderlijk gevoelen en dan nog de eerste ooit in ons land!

Tänak wint zijn eerste van het seizoen, na twee tweede plaatsen en uiteraard een enorme crash in de Monte Carlo. Maar de Estse wereldkampioen eist meer en meer de plaats van nummer één binnen het team op en heeft Ogier, derde in Estland, weer in het vizier. Tänak telt 66 punten en Ogier heeft er nu 79.

Tussen de beide protagonisten voor de wereldtitel in, is er echter ook nog Elfyn Evans, die vierde werd, maar met 70 punten amper negen punten minder telt dan zijn kopman bij Toyota. Ook de derde Toyota-man, Kalle Rovanperä, magistraal in de Powerstage, is met 55 punten nog niet helemaal uitgeteld. Thierry Neuville van zijn kant moet al bijna een drie op drie halen om nog mee te spelen.

In WRC2 was de zege voor Mads Ostberg en Citroën, terwijl Oliver Solberg en Volkswagen mochten vieren in WRC3. In WRC3 leek Grégoire Munster (Hyundai) op weg naar een top 6, maar een probleem in de voorlaatste KP sloeg hem terug. Renaud Jamoul werd als corijder van de Fransman Adrien Fourmaux (Ford) tweede in WRC2. De volgende rally is Turkije, van 18 tot en met 20 september.