Home > Rallycross > WRX: Niclas Grönholm weerstaat de druk

WRX: Niclas Grönholm weerstaat de druk

De Fin Niclas Grönholm won in eigen land in Kouvola de vierde manche van het FIA Wereldkampioenschap rallycross met de Hyundai i20 van GRX Taneco.

De zoon van rally-legende Marcus Grönholm bezweek in de finale niet onder de grote druk van achtereenvolgens Johan Kristoffersson (Volkswagen Polo) en Mattias Ekström (Audi S1). In die finale stonden de Zweed Kristoffersson en Grönholm op de eerste rij nadat ze elk hun halve finale wisten te winnen. Op de tweede rij zagen we de Zweden Mattias Ekström en Timmy Hansen (Peugeot 208) terwijl de Rus Timur Timeryanov (Hyundai i20) en de Noor Andreas Bakkerud (Renault Mégane) op de laatste rij stonden.

Bakkerud mocht als reserve aantreden in de finale nadat de held van de eerste dag, de Fin Juha Rytkönen, een straftijd kreeg toebedeeld in zijn halve finale wegens herhaaldelijk buiten de baan rijden.
Kristoffersson kwam het snelst weg in de start van de finale , maar verslikte zich even in de eerste bocht en zag Grönholm voorbij snellen. Het trio Grönholm, Kristoffersson en Ekström reed drie ronden lang op een zakdoek van elkaar. Kristoffersson dook van dat drietal als eerste de joker in en leek daarmee de goede keuze te maken. Vanuit de achtergrond leken Kristoffersson en Timerzyanov daarna het leidende tweetal te kunnen bijbenen. Maar dat bleek een misrekening. Grönholm en Ekström profiteerden van de omstandigheden van het wegdek waarbij de jokersectie er beter bij lag dan het normale traject en konden in die volgorde één en twee blijven. Na hen maakte Kristoffersson nog een foutje in de laatste bocht waardoor Timerzyanov derde kon worden voor Kristoffersson en Hansen die een anonieme finale reed. Bakkerud kreeg snel problemen en eindigde zesde.

Johan Kristoffersson heeft nu 111 punten, dat zijn er 17 meer dan zijn landgenoot Mattias Ekström en 35 punten meer dan de derde, Niclas Grönholm. Regerend wereldkampioen heeft op de vierde plek reeds een achterstand van 41 punten. De hamvraag blijft of Ekström verder vervolgt in het WK 2020, want deze eerste weekends fungeerde hij in feite als vervanger van de Let Janis Baumanis bij JC Raceteknik.

Over drie weken zien we het wereldkampioenschap aan het werk in Riga (Letland) waar opnieuw een double-header wordt afgewerkt.

(foto’s FIAWorlRallycross.com)

You may also like
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
WRX 2023: terug naar Mettet
WRX en Euro RX: kampioenen winnen op de Nürburgring
WK en Euro RX: Johan Kristoffersson en Jan Cerny leiden in Duitsland