Home > Rallycross > WRX Finland: Johan Kristoffersson ongenaakbaar

WRX Finland: Johan Kristoffersson ongenaakbaar

De Zweed Johan Kristoffersson won in het Finse Kouvola overtuigend de derde manche van het FIA Wereldkampioenschap rallycross en telt nu reeds 16 eenheden voorsprong op de nummer twee, Mattias Ekström.

Kristoffersson voelt zich opnieuw prima in zijn sas in de Volkswagen Polo waar hij twee jaar geleden ook het wereldkampioenschap mee betwistte. Hij zette zijn heerschappij in Kouvola nog eens extra in de verf door alle drie de reeksen, daarna de halve finale en dan de finale winnend af te sluiten. Een “clean sweep” heet dat dan, en daarmee greep hij op de eerste dag van het Finse tweeluik uiteraarde ook de volle 30 punten die te verdienen zijn.

Volgers maakten zich nochtans reeds op voor een nieuwe tweestrijd tussen Kristoffersson en zijn landgenoot Mattias Ekström in de Audi S1 van JC Raceteknik. Na de reeksen was Ekström net als in Zweden de tweede. Elk mocht dus in zijn halve finale starten vanop pole, maar voor Ekström zou het feestje geen vervolg krijgen.

In de eerste halve finale kwamen na Kristoffersson Timmy Hansen (Peugeot 208) en Niclas Grönholm (Hyundai i20) respectievelijk als tweede en derde over de finish.

In de tweede halve finale liet Ekström zich verrassen door de sterk rijdende Fin Juha Rytkönen die voor de gelegenheid aan de start kwam met de derde Hyundai van GRX Taneco. Het was Rytkönen die daar het beste wegkwam met Ekström in zijn zog. Voor de derde plek was er aanvankelijk een leuk gevecht tussen Kevin Hansen, Timo Scheider en Robin Larsson. Maar in de tweede ronde sloeg de pechduivel voor de eerste maal toe bij JC Raceteknik toen Ekström uitviel met elektrische problemen aan de Audi S1. Even later moest teamgenoot Larsson het gevecht voor een plek in de finale opgeven door een lekke band. En zo won Rytkönen de tweede halve finale voor Kevin Hansen en de Duitser Timo Scheider.

In de finale stond dus verrassend Rytkönen naast Kristoffersson op de eerste rij. Even leek de lokale Finse held Kristoffersson te kunnen bedreigen maar daarna liep Kristoffersson zienderogen weg om onbedreigd naar zijn tweede zege van dit seizoen te rijden. Na Kristoffersson werd Rytkönen tot diens eigen verrassing tweede voor regerend wereldkampioen Timmy Hansen. De Fin Niclas Grönholm werd vierde voor Timo Scheider en Kevin Hansen.

Kristoffersson telt nu 16 punten voorsprong op Ekström en de broers Hansen volgen reeds op 36 punten!

Zondag wordt in Finland de vierde manche van het wereldkampioenschap afgewerkt.

(foto FIAWorldRallycross.com)

You may also like
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
WRX 2023: terug naar Mettet
WRX en Euro RX: kampioenen winnen op de Nürburgring
WK en Euro RX: Johan Kristoffersson en Jan Cerny leiden in Duitsland