Home > Moto > MotoGP > MotoGP: Dovizioso neemt wraak, MotoGP dankt zijn beschermengelen

MotoGP: Dovizioso neemt wraak, MotoGP dankt zijn beschermengelen

De races in het MotoGP programma op de Red Bull Ring waren hectisch. Zowel Moto2 als MotoGP werden opgeschrikt door twee bloedstollende crashes waarbij het een wonder mag heten dat er geen doden vielen. Op het einde van het weekend was er één man die zijn gelijk kon bewijzen: Andrea Dovizioso. Martin en Arenas zorgden in de andere klasses nog voor de broodnodige KTM zeges.

(foto: ©motogp.com)

Een highsider van Bastianini bij het uitkomen van bocht 1, een groepje achtervolgers op korte afstand en een kleine onoplettendheid. Het zorgde in de Moto2 race bijna voor een drama. De motor van Bastianini bleef op de baan liggen, een achtervolgend groepje kon het obstakel vermijden maar de Maleisiër Hafizh Syahrin sloeg met zijn Speed Up van het Aspar team vol tegen de Italtrans Kalex. Even was er ongerustheid over de toestand van Syahrin maar de medische dienst meldde dat de rijder bij bewustzijn was en preventief naar de afdeling radiologie was gebracht voor onderzoek op breuken.
(bekijk de crash HIER op YouTube)

Even later was er nog een ijzingwekkender ongeval, deze keer in de MotoGP race. Na een schermutseling tussen Morbidelli en Zarco gingen beide heren van de baan in het rechte stuk naar bocht 3. Eén van de snelste stukken van het circuit. Alleen bleef de Ducati van Zarco overeind en ramde op volle snelheid een barrière en ging dwars over de baan, de buitelende motor van Morbidelli miste op een haar na de net passerende Rossi, die zich het ongeval (dat zich achter hem voltrok), niet had gezien. Morbidelli en Zarco kwamen er met lichte verwondingen vanaf, en Rossi mag vanavond in de San Lorenzo of de Eremite Carmelite kerk van Tavullia (zijn woonplaats) een kaars of twaalf gaan branden voor zijn bescherm-engel. Dit scheelde maar een haartje of er was volgende week een begrafenisdienst geweest!
(bekijk het incident HIER op YouTube)

De wraak van Dovizioso

De MotoGP race ging uiteindelijk verder met een nieuwe start na de rode vlag. Aanvankelijk leider Pol Epargaro (Red Bull KTM) zag zijn inspanning van de voorgaande acht rondes teniet gedaan maar mocht deze keer dus wel op de pole plaatsnemen. Veel mocht het niet baten want al snel staken Miller (Pramac Ducati) en Dovizioso (Ducati Corse) hun machines voorbij de KTM. Toen Pol Espargaro in een incident met mede-KTM rijder Oliveira nog tegen de vlakte ging, lag de weg open voor de Ducati’s. Dovizioso maakte gebruik van een foutje van Miller om naar de leiding te gaan en een gat te slaan. Miller moest een opzittende Mir afhouden maar liet zich nog in de laatste bochten de kaas van het brood eten. Zege dus voor Andrea Dovizioso, met de Ducati van het team waar hij net dit weekend het einde van zijn contract aankondigde. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) in extremis tweede en Jack Miller (Pramac Racing) op het podium. Brad Binder (Red Bull KTM), ruilde een 12de startplaats in voor een vierde plaats aan de finish, en Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha) kon zijn schrik van eerder in de wedstrijd laten bezinken met een vijfde plaats. Vreemd afwezig in de top: kampioenschapsleider Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), slechts achtste, en titelpretendent Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha), opnieuw veel te laat bij de les en slechts tiende.

In het kampioenschap blijft Quartararo leiden met 67 punten, maar Dovizioso (56) kruipt dichterbij. Vinales blijft binnen schootsbereik met 48 punten en Brad Binder maakt een spectaculaire remonte en sluit aan met 41 punten. En volgende week? Dan mogen de heren alles helemaal opnieuw doen, hier op de Red Bull Ring!

Moto2: Martin met zijn eerste

Na het hierboven beschreven incident was de ingekorte race die daarop volgde voor velen een noodzakelijk kwaad. De Spanjaard Jorge Martin hield het hoofd het beste koel en stuurde zijn Kalex van het Red Bull KTM Ajo team naar een Oostenrijkse zege. Met de valpartijen van Nagashima (Red Bull KTM Ajo) en van poleman Gardner (Onexox TKKR SAG Team), met Bastianini (auteur van de befaamde crash) uit de weg en met Sam Lowes (EG 0,0 Marc VDS) die niet in staat was om verder dan een vierde plaats te geraken, deed Luca Marini (SKY Racing Team VR46) een gouden zaak in het kampioenschap met zijn tweede plaats op de Red Bull Ring. Marcel Schrötter (Liqui Moly Intact GP) vervolledigde het podium. Luca Marini neemt de leiding van het kampioenschap.

Moto3: Arenas blijft “Superman”

Een zenuwslopende en beklijvende race zagen we in Moto3. Niet omwille van incidenten maar omwille van het nooit aflatende en strijdende peloton rijders. Alles ging tot aan het gaatje, tot de allerlaatste ronde dus. Puntenleider Albert Arenas (Valresa Aspar Team KTM) hield op de lijn Jaume Masia (Leopard Racing Honda) en Ai Ogura (Honda Team Asia) af. Maar de stewards stelden een overschrijden van de track limits vast in de laatste bocht bij de Japanner en bij Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46) en dan is het reglement onverbiddellijk: één positie achteruit. En zo leek of Darryn Binder (CIP Green Power KTM), teruggekomen vanuit een verre startpositie, alsnog het podium ging halen. Maar ook Binder ging buiten de baan en leverde een plaats in. En zo werd uiteindelijk John McPhee (Petronas Sprinta Racing Honda) opgetrommeld om op een derde plaats Arenas en Masia op het podium te vergezellen.