Home > #Hoofdnieuws > F1 GP van Spanje: Lewis Hamilton wint voor de vierde keer op rij in Spanje

F1 GP van Spanje: Lewis Hamilton wint voor de vierde keer op rij in Spanje

Lewis Hamilton won deze middag voor de vierde keer op rij de GP van Spanje. De Mercedes-rijder reed van start tot finish aan de leiding. Max Verstappen werd knap tweede en reed een goede race. Vallteri Bottas mag ook mee op het podium maar verloor bij de start al zijn tweede plek aan Verstappen. Over twee weken is het de GP van Belgiรซ.

Op het lange rechte stuk van circuit de Catalunya ging Hamilton er als een speer vandoor gevolgd door Max Verstappen. Valtteri Bottas had een slechte start en verloor meteen twee plaatsen aan Verstappen en Stroll. Ook Lando Norris verloor twee plekken bij de start en reed na een ronde op de tiende plek. Bottas zat duidelijk vast achter Stroll maar het was niet gemakkelijk om hem in te halen, de ‘pink Mercedes’ hield goed stand. Na twee ronden met DRS was het de Fin eindelijk gelukt om Stroll te passeren.

Na tien ronden was het verschil tussen Hamilton en Verstappen nog steeds 1,5 seconden. De Nederlander kon het tempo van de Mercedes aan. Na vijftien ronden begon Lewis Hamilton het tempo op te drijven. Verstappen had geen antwoord en kwam snel op acht seconden terwijl Bottas ook naderde op de Red Bull. Niet veel later kwam Verstappen binnen voor een eerste stop en de medium band, in tegenstelling tot teamgenoot Albon die voor de harde band en de onestop koos.

Halverwege de race had Verstappen zijn achterstand teruggebracht naar 3,5 seconden door een veel snellere pitstop dan Hamilton. Na de leiders was het vooral spannend voor de laatste punten. Ocon, Albon, Galsy, Norris en Leclerc streden om de achtste plek met regelmatig een positiewissel tussen de rijders. De wolken werden steeds donkerder boven het circuit de Catalunya en op de buienradars was te zien dat er een kans was op regen.

Drama voor Leclerc en Ferrari. De Monegask reed in de laatste chicane toen zijn motor het begaf en spinde. De Ferrari-rijder reed naar de pits en moest opgeven. Rond twintig ronden voor het einde kwamen de meeste rijders binnen voor hun tweede en laatste pitstop. Het tempo van Hamilton lag duidelijk hoog, alleen Bottas, Verstappen en Perez reden in dezelfde ronde met nog zestien ronden te gaan.

Bij zijn tweede pitstop koos Valtteri Bottas voor de zachte band. Met een achterstand van zeven seconden en veertien ronden te gaan, maakt de Fin jacht op Verstappen die op oudere medium banden reed. Ondertussen was Vettel bezig aan een goede race, de Ferrari-rijder reed rond op de vijfde plek en koos voor de onestop. Vettel werd wel op de hielen gezeten door Lance Stroll. In de volgende ronde kon de Canadees gemakkelijk passeren met DRS. Carlos Sainz was ondertussen ook al komen aansluiten bij Vettel. De Duitser reed al 30 ronden op de zachte band en verloor veel tijd op korte termijn. Op het lange rechte stuk was Vettel dan ook een vogel voor de kat voor Sainz.

De top vijf leek vast te liggen, maar Sergio Perez kreeg een penalty van vijf seconden voor het negeren van de blauwe vlag. Dat gaat de Mexicaan minstens een plek kosten, ploegmaat Stroll reed op 2,5 seconden. Carlos Sainz kwam ook dichter maar net niet dicht genoeg.

Ondertussen reed Lewis Hamilton op cruise control naar de overwinning. Van start tot finish reed hij aan de leiding. Verstappen zijn tweede plek kwam niet meer in gevaar en werd tweede voor Bottas. Stroll en Perez vervolledigden de top vijf en Racing Point mag spreken van een geslaagd weekend. Sains ging in het slot van de race voorbij Vettel en werd zesde. Voor de Ferrari-rijder is de zevende plek een lichtpunt, een goede race van Vettel. Na Vettel was het nog spannend voor de laatste punten, Albon kon nog net Gasly en Norris afhouden die het laatste punt pakte.

Reacties van de top drie:

  • Lewis Hamilton: “de wagen voelde vandaag super aan. Ik wist zelfs niet dat het al de laatste ronde was, ik was zodanig geconcentreerd. Voor de race heb ik veel tijd besteed aan de bandenstrategie zodat ik ze lang zou kunnen gebruiken.”
  • Max Verstappen: “we hadden vandaag niet de racepace, dus ben ik tevreden met die tweede plek. We doen ons best om te verbeteren en we zullen zien wat de toekomst brengt.”
  • Valtteri Bottas: “de start vandaag was het belangrijkste moment in de race. Het was gewoon niet goed gedaan van mij. Ik ben teleurgesteld met dit resultaat.”

Uitslag:

You may also like
Mercedes brengt hulde aan de F1-wagen
F1 2023: wie stelt wanneer voor?
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
F1 Spa: bekende koppen in de paddock