Home > #Hoofdnieuws > FIA WEC Spa: Toyota met vingers in de neus

FIA WEC Spa: Toyota met vingers in de neus

De editie 2020 van de 6 Hours of Spa-Francorchamps wordt alleen een onvergetelijke editie vanwege de omstandigheden. Het publiek bleef thuis en de maskers waren de echte helden van dit raceweekend. Sportief was het allemaal snel beklonken met een makkelijke zege voor Toyota, dat een dubbel behaalde met Conway-Kobayashi-Lopez voor Buemi-Nakajima-Hartley. De winnaars versterken zo ook hun eerste plaats in het WK. De derde plaats was voor de Rebellion van Senna-Menezes-Nato. In GTE ging de zege naar de Porsche van het duo Estre-Christensen.

Vooraan was alles al beklonken bij de start. Het regenweer gaf een stevig voordeel aan de beide hybride Toyota TS050 die uiteraard door hun partiële vierwielaandrijving veel meer tractie en veel meer grip hebben. Het verschil met Rebellion en ByKolles in de aanvangsfase was enorm, in die mate dat de LMP2-wagens in de regen niet moesten onderdoen voor de niet-hybride LMP1-wagens en dat Toyota snel naar een buffer van een ronde reed. Toyota dus makkelijk naar de zege en daar konden ook de diverse interventies van de safety car niets aan doen.

De meest opvallende onderbreking was die voor de crash van Thomas Laurent in de Alpine, bij een dwaas inhaalmanoeuvre op Frits Van Eerd. Twee wielen in het natte gras aan Blanchimont en de rest spreekt voor zich. In LMP2 ging de zege naar wie anders dan United Autosports… Hanson-Albuquerque-Di Resta pakten de overwinning en zijn nu ook steviger leider in LMP2. Het Britse team won ook vorige week als de Belgische manche van de European Le Mans Series. Cool Racing en Racing Team Nederland pakten de plaatsen twee en drie.

In GTE was de zege voor Porsche, voor Aston Martin met Sörensen-Thiim, die laatste blijven ook stevig leider in de WK-stand. Maxime Martin werd ondanks een late splash en dash nog derde. Vermelden we nog dat Perrodo-Collard-Nielsen (Ferrari) als eerste over de meet kwamen in GTE AM.

De volgende race is de 24 Uur van Le Mans op 18 en 19 september.