Home > #Hoofdnieuws > Formula E: Vandoorne en zijn indrukwekkende palmares

Formula E: Vandoorne en zijn indrukwekkende palmares

Tien jaar is Stoffel Vandoorne al één van onze beste Belgische autosportvertegenwoordigers en tien jaar al tekent hij alleen voor topresultaten. Dat zijn passage in de F1 niet onvergetelijk is, ligt voor een groot stuk niet aan hem, maar het parcours van de West-Vlaming is voor het overige bijzonder indrukwekkend.

In 2010 was hij amper van de schoolbanken af en hij trok naar Frankrijk voor een seizoen in de FFSA Academy, de voorloper van de huidige F4. Ver van huis won hij vijfmaal, stond negenmaal op het podium en de verzamelde concurrentie mocht de titel vergeten. Wat volgde was één titel, één tweede plaats en één derde plaats in drie seizoenen in de Eurocup Formula Renault en de World Series 3.5. 13 zeges behaalde de man uit Rumbeke en stilaan werd duidelijk dat deze jongeman een grote toekomst voor zich had.

Dat alles werd echt duidelijk in de GP2 Series, de wachtkamer van de F1. Stoffel behaalde er als rookie de titel van vicekampioen en reed een jaar later, in 2015, alles en iedereen naar huis. Hij won zeven van de 21 races, stond 16 (!) maal op het podium en werd afgetekend kampioen. Eén woord was op zijn plaats: indrukwekkend.

Omdat de F1 nog geen mogelijkheid bood, vertrok Vandoorne in 2016 naar Japan, voor de Super Formula, een zeer hoogstaand Japans kampioenschap en ook daar won hij tweemaal en werd hij vierde in de eindafrekening. Ondertussen stuurde hij in Bahrein zijn McLaren-Honda als invaller voor Fernando Alonso, naar de 10de plek bij zijn debuut in de F1.

Dat Vandoorne bij een zieltogend team zou terechtkomen toen hij voor McLaren koos, kon de West-Vlaming ook niet voorspellen en bovendien was er tegen de tandem Zak Brown en Fernando Alonso geen kruid gewassen. De man aan het hoofd van het team en de voormalige F1-kampioen speelden spelletjes, en Vandoorne kon op geen enkel ogenblik aarden in de slangenkuil die het Britse team geworden was.

Maar talent drijft boven en ondertussen is Vandoorne dus vicekampioen in de Formula E en meteen is hij één van de titelfavorieten voor het komende seizoen. Even voor de duidelijkheid, zijn teamgenoot Nyck De Vries telt op het einde van de rit 27 punten minder en eindigt elfde…

Tot slot vermelden we nog dat Stoffel Vandoorne in 2019 ook nog derde werd in Le Mans, met een private prototype, achter de ongenaakbare Toyota TS050… De West-Vlaming sluit overigens niet uit dat hij ook dit seizoen in Le Mans zal starten.