Home > Moto > MotoGP: Zarco met de stunt

MotoGP: Zarco met de stunt

Hoe diep zijn de groten gevallen? Letterlijk en figuurlijk dan. Marquez en Bagnaia out, Rins en Crutchlow in de lappenmand, allen met blessures. Maar wat te zeggen van de fabrieks Ducati’s en Honda’s? Toegegeven: het zorgt voor ongeziene startgrids. Ook leuk natuurlijk!

foto: ©esponsorama/media

De vraag wie Quartararo nog van de titel zal houden stelden we gisteren niet zomaar. Of je hem nu aanbidt of haat, Marc Marquez is altijd die rijder die de anderen “laat werken voor je geld”. Maar hij ligt eruit, mogelijk voor nog enkele wedstrijden. En zonder Marquez zonk het hele Honda schip: Alex Marquez, opnieuw laatste op de grid, voorafgegaan door Stefan Bradl, de vervanger voor Marquez. En Dovizioso, helemaal nergens, niet voorbij Q1. Net als Miller (Pramac Ducati). En Crutchlow (LCR Honda) die in Q2 nog maar eens tegen de grond ging. Wie bleef er dan over? Pol Espargaro op de KTM, even op P2 maar daarna tijd afgenomen wegens de gele vlag voor Crutchow niet gezien. En dan Vinales (Yamaha), verkeerde strategie, niet op tijd uit de pit voor de laatste run. En plots was daar Johann Zarco, met de Esponsorama Ducati, boouwjaar 2019. Hij dook onder de poletijd en zette zijn privémachine op P1. Quartararo probeerde nog, volop in de aanval met de Petronas Yamaha, maar hij gleed onderuit in zijn laatste snelle ronde. Zarco op pole dus, voor Quartararo en diens teamgenoot Morbidelli. Aleix Espargaro zette de Aprilia van het Gresini team op een schitterende vierde plaats. Maar als morgen de lichten doven zien we eigenlijk alleen maar Maverick Vinales met de fabrieks-Yamaha, vijfde startplaats, het Quartararo lastig maken.

Moto3: Baltus laat zich zien

Raul Fernandez (Red Bull KTM Ajo) zorgde ervoor dat voor het eerst dit seizoen de pole eens niet naar Tatsuki Suzuki ging! De Spanjaard legde de basis voor zijn pole vroeg in de sessie. Een treintje aan rijders miste compleet het tijdslot voor een ultieme snelle ronde en zij konden enkel lijdzaam toezien hoe voor hun neus de zwart-wit geblokte vlag werd gezwaaid. Gabriel Rodrigo (Kömmerling Gresini Honda) en Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse Honda) delen de eerste startrij. Onze landgenoot Barry Baltus (Pruestel GP KTM) kon zich tonen in het Q1 gedeelte. De 16-jarige was lange tijd in de running voor een plaats in Q2 maar werd uiteindelijk 7de van de sessie, 21ste dus op de startgrid. Nog vermelden dat de geblesseerde kampioenschapsleider, Albert Arenas, als zevende zal starten in de race.

Moto2: Roberts opnieuw met de verrassing!

Joe Roberts (Tennor American Racing) haalde zijn tweede pole van het seizoen. Een verrassing want de Amerikaan leek na zijn heldendaad in de wedstrijd in Qatar, in het begin van het seizoen, wat weggedeemsterd in de Spaanse wedstrijden op Jerez. Maar Brno ligt hem blijkbaar en hij hield voor twee tiende seconde Sam Lowes (EG 0,0 Marc VDS), de snelste uit de vrije trainingen, af. Roberts zette zijn snelste tijd al in zijn derde vliegende ronde en met condities op de baan die er niet op verbeterden, was de pole veilig. Enea Bastianini (Italtrans Racing Team) start op de derde plaats.