Home > #Hoofdnieuws > Opinie: hoop doet leven

Opinie: hoop doet leven

Het debat viert hoogtij… Gaan we dit seizoen nog een autosportevenement in België zien en zal er zelfs mogelijk publiek toegelaten worden. Het antwoord is niet ja of nee, het antwoord is erg complex en onvoorspelbaar, maar enkele zaken kunnen we nu al uitsluiten. Zelfs als er publiek zal zijn op een evenement, dan zal het nooit veel zijn als voorheen en de omstandigheden zullen sowieso verschillen van het oude normaal.

Wat de autosport betreft, deze ochtend lazen we in HLN een interview met de biostatisticus Geert Molenberghs en die vatte de huidige gang van zaken eigenlijk gevat samen: “Stop met plannen maken. Leef van dag tot dag!”

Tot daar alle plannen voor Ieper, de 24 Uur van Spa en de Condroz. We zullen sowieso moeten afwachten wat er gebeurt. In het slechtste geval zal autosport beperkt blijven tot circuit – als zelfs dat al mag, kijk naar de huidige situatie voor Circuit Zolder – en dat zonder toeschouwers.

Hoe bedoelt Autosportwereld.be? Zal het dan niet beter gaan in oktober? Neen, als het virus niet verdwijnt, dan zullen we moeten wachten tot quasi iedereen ingeënt is, en dat, dat kan wel eens einde 2021, begin 2022 zijn of zelfs later. Dat geldt ook voor cultuurevents, beurzen en uiteraard de hele sportsector. Vergeet niet, waar heel wat sporttakken nog steeds moeten wachten, is de autosport toch alweer op gang geschoten. Molenberghs zegt verder in zijn interview: “We gaan nog een hele tijd moeten leven met het ‘bubbelachtige’ sociale contact dat we nu hebben. Als deze golf voorbij is, gaan we natuurlijk weer kunnen versoepelen. Maar niet meer op het niveau en op de manier van 1 juli. We gaan wel nog een aantal dingen kunnen doen, als we de curve afbreken tot een dieper niveau dan we gedaan hebben in juni. Dan kan je in het najaar misschien een voetbalmatch met publiek doen. Maar denk niet aan volle stadions. Dat kan pas met een vaccin.

Terug naar de autosport, wat kan, als de cijfers in de betrokken gemeentes het toelaten (zoals nu in Francorchamps en Mettet), is autosport achter gesloten deuren en wie weet op termijn, met hier en daar een toeschouwer. Die toeschouwers zullen dan alle veiligheidsmaatregelen in acht moeten nemen, dus met respect voor de afstand, in de bubbel en met een masker op, ook in de bossen van de omloop in de Ardennen. Voor de zageventen, dat geldt voor iedereen op een circuit vandaag.

En dan komen we bij de rallysport. We gaan hier en daar op zere tenen trappen, maar een rally is nu eenmaal niet zo eenvoudig op poten te zetten als een circuitevent, tenzij u zoals voor het WRC in Duitsland naar een perfect af te sluiten gebied trekt, dan gelden dezelfde mogelijkheden als op een circuit, zeker als het een streng bewaakt militair domein is. Zo niet dient de organisator van iedere betrokken gemeente de toelating te krijgen en opgepast, zo’n toelating is waard wat ze waard is, want op ieder ogenblik kan die, in functie van de cijfers ingetrokken worden. Maar het kan dus… En als de medische situatie niet uit de hand loopt, moet het ook echt kunnen, al zal het welslagen van zo’n operatie erg afhangen van… u! Het eerste werkpunt is dan dat we die verdomde besmettingscijfers naar beneden krijgen, want zolang die niet dalen, vergeet het dan maar. 

We hopen bovendien voor onze sport dat de fans zich bij een rally ook waardig gaan gedragen. Als het zonder publiek is, wel blijf dan thuis en probeer niet via de tuin van Herman en Els of Alain en Bernadette toch aan het parcours te raken. Jammer genoeg lees je nu al dergelijke snode plannetjes op de sociale media, dus bij deze een oproep: “Doe normaal”.

En dan komen we bij een laatste heikel punt, de alcohol. We hebben in het verleden al te vaak trieste figuren op rallywegen gezien, die van ’s morgens vroeg hun heil in alcohol zoeken en zo de boel voor de echte fans verzieken. Alcohol en rally zijn al een moeilijke combinatie, als daar nog eens sociale afstand bijkomt, vergeet het dan maar.

Wij hopen uit de grond van onze autosporthart dat we dit seizoen wel nog een rally mogen meemaken, maar deels ligt het lot van onze sport ook in u handen… 

En om dit opiniestuk af te sluiten, nog even dit: we staan altijd open voor een gezonde discussie, maar we laten ons niet wegzetten als leugenaars, noch aanvaarden we taalgebruik en een houding die ingaan tegen de principes waar autosportwereld voor staat. Kan u zich daar niet in vinden, dan bij deze au revoir. Wij vragen nogmaals aan iedereen om op de sociale media van Autosportwereld.be respectvol met elkaar om te gaan.  

Autosport brengt al jaren mensen bij elkaar, ongeacht kleur, geslacht of leeftijd. Het is nu aan ons en ons gezond verstand, zodat iedereen terug kan genieten van deze sport en wij ons werk met passie kunnen voortzetten.