Home > Moto > Internationaal > Moto: Corona zorgde voor de vierde afgelasting van de TT races op Isle of Man

Moto: Corona zorgde voor de vierde afgelasting van de TT races op Isle of Man

Er heerst een vreemde rust over het eiland Man in de Ierse zee. Zaterdag 30 mei stond nochtans in veel agenda’s van motorliefhebbers met dikke stift aangeduid. Dan zouden de Isle of Man TT races beginnen met een trainingsweek. Maar net als zovele andere sportwedstrijden  werd ook dit evenement afgelast.

(foto: cc0/pixabay)

Er zijn voor- en tegenstanders van dit evenement, ook op het eiland zelf. Tegenstanders hekelen al jarenlang de zeer gevaarlijke races en de quasi jaarlijkse dodentol. Voor de aanhangers blijft Man echter de laatste van de echte wegwedstrijden. De rijders zijn unaniem: iedereen neemt vrijwillig deel en iedereen kent bij aanvang de risico’s en de eventuele gevolgen. De discussie zal wellicht nog lang doorgaan maar wat er ook van zij, een afgelasting van de races (niet enkel de TT, maar ondertussen ook de Classic TT en de Manx Grand Prix) is voor heel wat handelaars op Man een zware klap. In de Engelse en Ierse pers gewagen berichten van een verlies tot 50% van het jaarinkomen voor hoteleigenaars en campinguitbaters.

De oorlogsjaren

De focus van de doorsnee media is makkelijk te bepalen. Het is immers eenvoudiger om de lijst van dodelijke ongevallen op te snorren dan om te achterhalen welke editie deze van 2020 zou zijn geweest… Het evenement bestaat al sinds 1907 en vierde vorig jaar zijn honderdste editie! In 2020 zou het dus de 101ste editie zijn geweest. Er werd dus diverse keren niet gereden. Eerst en vooral niet in de periode van de eerste wereldoorlog, toen op het eiland Man kampen voor krijgsgevangenen werden ingericht, ruim 60% van de bevolking in het Britse leger werd ingelijfd en bovendien de vloot aan pakketboten (die de verbindingen met het eiland verzorgen) opgeëist werd door de Royal Navy. Een vliegtuig van één van de “Manx” boten slaagde er trouwens in om voor het eerst in de geschiedenis een onderzeeër te zinken. De edities van 1915 tot en met 1919 (Ierse onafhankelijkheidsoorlog) werden niet gehouden. Eenzelfde scenario was er voor de tweede wereldoorlog, toen Man omgetoverd werd tot een interneringskamp voor “buitenlandse immigranten” (lees, Duitsers en Oostenrijkers bij de uitbraak van de oorlog in Groot-Brittannië verbleven) en tot legerkamp. Uiteraard werd er van 1940 tot en met 1946 niet gereden.

De parallellen

En dan is er een laatste afgelasting. Eéntje die misschien nog het meeste gelijkenis vertoont met de huidige situatie. In 2001 werden de TT races afgeblazen wegens een uitbraak van het mond-en klauwzeer virus op het continent. De kosten en moeite om de meer dan 40.000 bezoekers, en hun voertuigen en de diverse boten en vliegtuigen te desinfecteren, wogen niet op tegen het risico dat men liep om de complete veestapel op het eiland te verliezen. Een goede beslissing, achtte men het toen. En de landbouw werd een drama bespaard. Hopelijk kijkt men binnen een decennium ook zo terug op deze periode en zal men zeggen: “Een keihard jaar voor het toerisme en de races, maar het was een goede beslissing…