Home > #Hoofdnieuws > WRC: home shakedown met Ott Tänak

WRC: home shakedown met Ott Tänak

De volgende aflevering in de Home Shakedown reeks van Hyundai Motorsport doet het met uittredend wereldkampioen WRC Ott Tänak. De Est heeft de lockdown doorgebracht met zijn familie in Estland. Ott is een nieuwkomer dit seizoen in het team van Hyundai Motorsport.

Het seizoen begon niet goed voor hem met een opgave in Monte-Carlo, maar in Zweden en Mexico finishte hij op het podium. Door de recente lockdown heeft Ott meer tijd kunnen doorbrengen met zijn gezin, iets wat tijdens het seizoen niet vaak voorkomt. Hij heeft ook een racesimulator aangekocht om het racegevoel te onderhouden, maar het is niet zoals het echte rijden.

Ott, hoe gaat het met jou?

“Alles gaat goed, dank u. We hebben ons heel goed kunnen bezighouden en we mogen niet klagen. Het weer is hier goed geweest. We hebben een groot stuk bos dat wat opknapwerk nodig had en ik heb ook enkele klusjes in de tuin gedaan.”

Hoe is het zonder rally?

“Ik heb rally al veel gemist. Om eerlijk te zijn mis ik de rally zoveel dat ik mij een simulator heb aangeschaft. Ik heb er al wat op geoefend, maar het is natuurlijk niet hetzelfde als het echte racen. Het is ook anders omdat ik nu niet elke dag met het team werk. Niets tipt aan de spanning van de rally’s.”

Met wat heb je je beziggehouden tijdens de lockdown?

“De pauze is eigenlijk niet zo slecht geweest. Ik heb terug het dagelijkse leven kunnen oppikken met mijn gezin. Door de rally’s ben ik vaak weg en is er niet veel vrije tijd. Het reizen mis ik niet echt. We hebben een oplossing nodig om die lange reizen te vermijden, zodat je gewoon eens moet klappen en je op de bestemming bent.”

Hoe kijk je terug op je eerste rally’s met Hyundai Motorsport?

“De start van mijn periode bij Hyundai Motorsport was beter dan verwacht. Thierry zit al langer bij het team en hij is altijd de eerste rijder geweest. In deze omgeving verwacht je dan ook niet evenveel aandacht, maar het team is sterk geëvolueerd in de laatste jaren. Ik ben aangenaam verrast met de aanpak en dat zal ook lonen na de stop. Als je het goed kan vinden met je team, resulteert dat in goede resultaten.”

Heb je nog regelmatig contact met het team?

“Ja, er is regelmatig contact met Andrea en de ingenieurs. We hebben een paar rally’s opniew kunnen bekijken om uit onze fouten te leren. Ik ben ook regelmatig in contact met Martin Järveoja (co-piloot). Ik heb hem in de afgelopen drie jaar elke dag gezien. Hij geniet er ook van om nu thuis te zijn, maar mist ook de rally’s. We zijn klaar om opnieuw te rijden.”

Zijn er specifieke rally’s die je mist?

“Een van mijn favorieten is Nieuw-Zeeland, ik hoopte echt dat we dit seizoen naar daar konden gaan. We zijn natuurlijk nog niet zeker als het kan plaatsvinden of niet. Een andere is de Rally van Polen die helaas niet meer op de kalender staat. Finland is een rally dat nog steeds op de kalender staat en waarvan ik kan genieten: het is niet moeilijk voor de wagen of de banden, maar wel voor de rijders. Het is echt kunst: je landt de wagen, je bent opnieuw in de lucht, je moet echt in de juiste positie zijn en de perfecte snelheid hebben.”

Heb je nog een bericht voor de fans?

“We zijn in deze periode moeten thuisblijven, maar we bleven onszelf pushen. We hebben veel geleerd en wanneer we opnieuw beginnen, zullen we klaar zijn.”

You may also like
In een notendop: ERC en WRC
In een notendop: rally
WRC Mexico: tien WRC’s en zestien WRC2
WRC 2024: met Letland op de kalender