Home > #Hoofdnieuws > “Sport is morgen geen prioriteit meer”

“Sport is morgen geen prioriteit meer”

Op Endurance-Info, een Franse gespecialiseerde website is een opmerkelijk artikel verschenen met uitspraken van de Franse minister van Sport. Zij noemt sport geen prioriteit in de samenleving en ze weet niet of sport nog een toekomst heeft in zijn huidige vorm. Wij geven de tekst integraal weer.   

We weten nog steeds niet wanneer we de sportwedstrijden moeten hervatten, maar Roxana Maracineanu, minister van Sport, waarschuwde: “sport zal geen prioriteit zijn“.

Roxana Maracineanu was de gast van Olivier Canton in het programma Club Eurosport. “Zeker is dat sport geen prioriteit zal zijn, het is geen prioriteit in onze samenleving”, aldus de minister.

Hoe meer scenario’s we hebben, hoe meer we weten welke we moeten kiezen. Een herstel midden juni is natuurlijk het optimale scenario, maar er zijn andere. Dat van een hervatting in september van de kampioenschappen, zelfs van een seizoen zonder sport dit jaar om volgend seizoen op zijn best te kunnen hervatten.”

We zijn er niet om de kalender voor elke sport te definiëren. Professioneel rugby, profvoetbal en wielrennen hebben sportevenementen nodig omdat er tv-rechten op het spel staan. Achter deze tv-rechten gaat veel geld schuil, geld dat niet alleen voor professionele sport wordt gebruikt, dat geld wordt ook gebruikt voor amateursport en voor onze topsporters.”

Elk evenement dat kan worden hervat, vindt plaats achter gesloten deuren of met zeer strikte beperkingen. Dit is de enige manier waarop professionele sport en amateursport tot nader order kunnen overleven. We zullen de sport van morgen opnieuw moeten uitvinden.”

Vanaf het moment dat we minder kunnen verzamelen, ons minder kunnen meten omdat we elkaar niet meer kunnen aanraken zoals voorheen, zal de sport duidelijk zijn essentie verliezen.”