Home > #Hoofdnieuws > E-Circuit: Belcar gaat virtueel

E-Circuit: Belcar gaat virtueel

In dit tweede deel van onze reeks in aanloop naar de Virtual Belcar zetten we opnieuw een minder bekend gezicht in de spotlight. Vandaag geven we het woord aan Ronald Moons. Hij zal instaan voor de technische kant van het verhaal en zal de rol van koersdirecteur op zich nemen!

Beginnen doen we zoals altijd met een kleine introductie, dus bij deze Ronald, stel jezelf even voor!

“Ook ik ben groot gebracht in een omgeving waar gemotoriseerde sporten altijd al veel aandacht kregen. Zowel mijn vader als grootvader hebben jarenlang bij de RACB meegewerkt aan de, toen nog analoge, tijdopname. Via Skylimitevents ben ik in contact gekomen met de driftsport en trackdays, maar momenteel doe ik op mijn 43-jarige leeftijd enkel nog aan simracen.”

Je bent aangesteld door de Belcar-organisatie om bij deze virtuele race alles technisch in goede banen te leiden. Wat moeten we ons daar bij voorstellen?

“Dat is vrij ruim. Ik doe eerst en vooral de administratieve kant: iRacing ID’s verzamelen van de deelnemers, custom liveries in orde brengen, enzovoort. Voor de live-uitzending is er ook vaak nood aan een aangepaste bestickering op de wagen zoals sponsor logo’s. Ik stel ook de kalender van het kampioenschap op, schrijf het rulebook, plan de trainingsessies in, ... en dit samen met Andy Jaenen van Skylimitevents.”

Een hele boterham dus!

“Klopt. Bovendien ben ik ook bezig met het bijhouden van de puntentelling en het klassement. Na een race kunnen de deelnemers zelfs een protest indienen voor bepaalde incidenten. Die worden dan door een groep van stewards bekeken en eventueel gesanctioneerd.

Voor de Virtual Belcar is dit nog niet volledig operationeel, maar de webapplicatie die ik hiervoor aan het ontwikkelen ben ondersteunt het al wel.  Veel van het administratieve werk kunnen we op die manier automatiseren.

Jij bent dan eigenlijk een soort van koersdirecteur, of zien we dat verkeerd?

Ja. Normaal zou ik zelf ook meerijden maar bij nader inzien is dat niet haalbaar. Er zal veel in de gaten gehouden moeten worden. Ook dit zal ik samen doen met Andy Jaenen. Wij volgen de race en zullen indien nodig straffen uitdelen voor ongereglementeerde acties. Dat kan gaan van unfair rijgedrag tot minimum pilotenwissels die niet uitgevoerd worden. We willen namelijk een spannende en faire race zien.”

Strekt het technische luik zich ook uit tot de uitzending van de race?

“Neen, de live-uitzending en commentaar laten we over aan Simracersworld TV. Dat is echt een vak apart. Ook voor dit onderdeel van het simracen hebben mensen software ontwikkeld die het mogelijk maakt om de camera’s aan te sturen, replays te tonen en timing online te zetten. Zo’n broadcast team bestaat al gauw uit drie tot vier personen: twee commentators, iemand voor de camera’s, enzovoort.”

Wat zijn jouw verwachtingen voor deze eerste virtuele Belcar-manche?

“We hopen vooral dat alles vlot zal verlopen, maar daar heb ik na onze eerdere testen het volle vertrouwen in. Qua deelnemersveld hebben we zeker niet te klagen: de inschrijvingen waren in een mum van tijd volzet en bovendien hebben we een mooie mix van diverse niveau’s. Dat gaat van een Fabrice Cornelis, de Belg met de hoogste iRating, tot mensen die nog maar net met simracen gestart zijn. De trainingsmomenten die we reeds aangeboden hebben zijn goed benut geweest: allemaal samen zijn er al 20 000 virtuele rondjes gereden op het Circuit van Zolder! De piloten die hebben nagelaten om voldoende te training gaan bedrogen uitkomen.

Verder hoop ik ook dat we een cleane en incidentloze race zullen zien. Niet vanzelfsprekend als je weet dat de Radical per ronde zowat 25 seconden sneller is dan de traagste wagen van het veld, de Mazda MX-5. De piloten zullen dus te allen tijde gefocust moeten blijven! Ik kijk er echt naar uit en hoop dat deze race het gemis aan de echte autosport wat draaglijker maakt.”

Wij wensen Ronald en Andy alvast veel succes met de technische kant van dit virtuele verhaal!

You may also like
American Festival Zolder: Belcar en Belcar Historic in beeld gebracht door onze fotografen
Zolder 24 – 6H: strijd tussen prototypes vooraan
Zolder 24: de handtekeningensessie door de lens van Joachim Cieters
Zolder 24: team Derdaele compleet