Home > #Hoofdnieuws > Autosport is wel mogelijk, zeker op nationaal niveau!

Autosport is wel mogelijk, zeker op nationaal niveau!

Is het echt onmogelijk om te racen? Of moeten we nuanceren en zeggen dat kleinere meetings, zeker op circuit toch kunnen plaatsvinden? Onze collega van La DH zocht het uit.

La Dh stelt dat massa-events niet slaat op alle autosportwedstrijden en al zeker niet op circuitwedstrijden, waar het mogelijk is om de regels van minimale afstanden tussen mensen wel te respecteren. Uiteraard vallen wedstrijden zoals de F1 of de 24 Uur van Spa hier niet onder. Wel gaat het om VW Fun Cup, BGDC en zelfs Belcar.

“Vergeet niet dat Spa 7 km lang is. Door toeschouwers aan weerszijden van het circuit te plaatsen, is het dus theoretisch 14.000 meter. In de praktijk, aangezien niet alle plaatsen toegankelijk zijn, mikken we op 10.000 meter. Verdeeld over 1,5 m zijn dat 6666 mensen. Door de tribunes zo te tellen dat het publiek om de andere rij zou kunnen worden geplaatst (en een stoel op drie zoals in de Brusselse metro), bereiken we gemakkelijk 8000 mensen.

Om verder te gaan, is het goed mogelijk het publiek te verspreiden, door het circuit in vier zones te verdelen (met de vier belangrijkste toegangen uitgerust met parkeerplaatsen): Le Raidillon, les Combes, Stavelot en la Source-Chicane en door te voorkomen dat fans van de ene zone naar de andere gaan en door de toegang te beperken tot 2000 mensen per zone. Ook kan het circuit gratis maskers uitdelen aan de ingangen. Dezelfde rekensom voor Zolder betekent overigens 5000 toeschouwers.

Als we de hervatting van dit soort activiteiten vóór 31 augustus verbieden, dan moeten we ook de uittocht naar de Noordzee verbieden (vooral omdat 90% van de Belgen hun vakantie in eigen land zullen moeten doorbrengen). 300.000 mensen (afgezien van al degenen die al ter plaatse zijn) verzamelen er zich op minder dan 50 km strand.

Een laatste woord voor diegenen die van mening zijn dat topsport in het algemeen (niet alleen autosport) noch noodzakelijk, noch nuttig is voor de samenleving. Dit is zeker waar, zoals alles wat ons momenteel wordt onthouden. Het is net zo nutteloos als restaurants, pret- of dierenparken, bioscopen, speelgoed- of seksspeeltjeswinkels, alles met betrekking tot toerisme, videogames, concerten of … tuinieren. We zijn er van overtuigd dat zodra de toegang tot de circuits, zelfs beperkt en gereguleerd, weer zal worden toegelaten, rijders en fans er zullen staan. Precies om te ontsnappen aan deze angstaanjagende en demoraliserende crisis.”