Home > #Hoofdnieuws > WRC Mexico: nog drie korte KP’s te gaan, Ogier kan niet meer verliezen

WRC Mexico: nog drie korte KP’s te gaan, Ogier kan niet meer verliezen

Foto ©: WRC

Vandaag staan er terug negen KP’s op het programma. Twee lussen van drie KP’s en dan sluiten de rijders de dag met drie super korte proeven. Ogier begint dag drie als leider met 13 seconden voor op Teemu Suninen, De Brit Elfyn Evans staat op plek drie en volgt op 33 seconden. Onze landgenoot Thierry Neuville moest gisteren opgeven, maar komt vandaag normaal gezien terug aan de start.

Lus 2:

Round-up KP16-KP18: Thierry Neuville begon goed aan de tweede lus, met een overwinning in de eerste KP. Hij was sneller dan Sébastien Ogier en ploeggenoot Ott Tänak. De twee andere KP’s werden gewonnen door wereldkampioen Tänak, die zo na het einde van de tweede lus naar de tweede plek in het klassement is geklommen, Teemu Suninen zakte naar de derde plek. Ogier had al een ‘ruime’ voorsprong op de rest en kwam niet meer in de problemen. Evans kende na gisteren een slechte dag, de Brit had moeite met de wagen en volgt op de vierde plek. Kalle Rovanperä begint als vijfde aan de drie korte proeven. De jonge Fin moest na gisteren aan snelheid inboeten en volgt op meer dan twee minuten.

Stand na 18 KP’s:

Foto ©: WRC
  • WRC3: Marco Wilkinson heeft zijn goede vorm kracht bijgezet door de drie KP’s te winnen in de namiddag. Hij vergroot zijn voorsprong tot meer dan vier minuten. De Boliviaan zal naar alle waarschijnlijkheid winnen in de WRC3-categorie. Emilio Fernandez staat tweede, Ricardo Trivino volgt op de derde plek.
  • WRC2: In de tweede lus van de dag heeft de Zweed Pontus Tidemand zijn voorsprong kunnen uitbouwen tot 1min. 31sec. In de tweede KP van de namiddagsessie won Ole Christian Veiby en verloor Tidemand 45 seconden. We kunnen zeggen dat hier de eindstand vast ligt. Pontus Tidemand heeft 58,5 seconden voorsprong op Nikolaj Gryazin en de Noor Ole Christian Veiby staat derde.
  • KP18 Derramadero 2 – 21.78 km: Net zoals in de vorige KP was Ott Tänak de snelste, hij was 0,4 seconde sneller dan Thierry Neuville, Ogier volgde op 3,8 seconden. Met deze overwinning springt Tänak over Teemu Suninen in het klassement. De Est heeft nu 6,3 seconden voorsprong op Suninen. Ogier leidt nog steeds de dans met 27,4 seconden voorsprong op Tänak, met nog drie korte proeven te gaan kan de overwinning hem niet meer ontglippen. Zonder pech wint Sébastien Ogier de Rally van Mexico.
  • KP18 Derramadero 2 – 21.78 km: voor de rijders naar de Autodromo afzakken voor de laatste drie proeven, is er nog een laatste lange KP.
  • KP17 Alfaro 2 – 16.99 km: wereldkampioen Tänak wint de voorlaatste KP hij neemt 5 seconden terug op Ogier, maar de winnaar lijkt bekend. Met het ingaan van KP 18 heeft de Fransman 28,1 seconden voorsprong op Teemu Suninen. Voor de tweede plek wordt het wel nog spannend, Suninen heeft slechts 3,1 seconden voor op Tänak. Het wordt een spannende laatste KP in Mexico! Na KP 18 komen er nog drie super korte proeven.
  • KP17 Alfaro 2 – 16.99 km: Het wordt geen twee op twee voor Neuville in Alfaro. Onze landgenoot zet een snelle tijd neer, maar zijn ploeggenoot Ott Tänak is 0,4 seconde sneller. Ogier en Suninen moeten nog over de streep komen.
  • KP17 Alfaro 2 – 16.99 km: In de tweede lus vergaat het Gus Greensmith beter in Alfaro dan de eerste keer. De Brit komt deze keer zonder problemen aan, maar moet voorlopig de Fin Rovanperä voor zich dulden.
  • KP17 Alfaro 2 – 16.99 km: De organisatie heeft zopas bekendgemaakt dat de KP’s van morgen worden geschrapt, de rally eindigt vandaag na KP18. WRC wil geen risico’s nemen omtrent het coronavirus.
  • KP16 Guanajuatito 2 – 24.96 km: Onze landgenoot wint de eerste KP in de namiddag, hij is 1,1 seconde sneller dan leider Sébastien Ogier, Ott Tänak wordt derde en is 2,5 seconden trager dan Neuville. Tänak komt nog wat dichter op Teemu Suninen, maar Ogier inhalen zal moeilijk worden. De Fransman leidt met 30 seconden en rijdt tot nu toe foutloos rond.
  • KP16 Guanajuatito 2 – 24.96 km: Thierry Neuville start sterk in de namiddag, halverwege de eerste KP is hij de snelste, maar de top drie van het klassement moet nog passeren. Onze landgenoot heeft aan de finish voorlopig de snelste chrono. “Als we grip hebben zoals in deze KP is het wel leuk om te rijden,” vertelt Neuville.
  • KP16 Guanajuatito 2 – 24.96 km: veel donkere wolken boven het parcours, krijgen we regen binnenkort?
  • KP16 Guanajuatito 2 – 24.96 km: we beginnen deze middag met de langste KP van de sessie. Kan Sébastien Ogier opnieuw zijn voorsprong uitbouwen en voor twee op twee gaan in deze KP?

Lus 1:

Stand na de ochtendlus:

Foto ©: WRC

Round-up KP13-KP15:

De rijders hebben de ochtendlus voltooid en kunnen nu even pauzeren en aan de wagen werken. Leider Sébastien Ogier begon goed aan de derde dag en won de eerste KP, hij nam direct tien seconden op zijn dichtste volgers, Tänak en Suninen. In de tweede KP was onze landgenoot Thierry Neuville de snelste, zijn ploeggenoot Tänak volgde op drie seconden, Ogier op 3,5 seconden. In de laatste KP van deze ochtendlus was het de wereldkampioen die een belangrijke overwinning pakte. Tänak komt nu op 34,9 seconden van Ogier. Voor nummer twee, Teemu Suninen ging het deze ochtend iets minder, hij behoudt wel een kleine voorsprong op Tänak, maar verliest terrein tegenover leider Ogier. Om 21h56 onze tijd beginnen de rijders aan de tweede lus van de dag.

  • WRC3: Thuisrijder Benito Guerra jr. won de eerste twee KP’s. De Boliviaan Marco Wilkinson kende gisteren een goede dag en nam vandaag de laatste KP voor zijn rekening. In de stand leidt de Boliviaan met een voorsprong van maar liefst 3min. 20sec.
  • WRC2: nadat Pontus Tidemand gisteren alle KP’s won, was het deze ochtend de beurt aan de Noor Ole Christian Veiby, hij won de drie KP’s. In de stand heeft Tidemand nog steeds 55 seconden voorsprong op de Rus Nikolay Gryazin. Veiby volgt nog op meer dan vijf minuten, nadat de Noor gisteren problemen kende.
  • KP15 Derramadero 1 – 21.78 km: Het is nog wachten op Sébastien Ogier, maar wereldkampioen Ott Tänak heeft weer 6,8 teruggenomen op Teemu Suninen en komt zo op 6,6 seconden van de tweede plek. Ogier komt niet aan de tijd van Tänak en verliest zes seconden tegenover de Est.
  • KP15 Derramadero 1 – 21.78 km: de laatste KP van de ochtendlus is begonnen met twee minuten vertraging, Gus Greensmith mag als eerste beginnen. Elfyn Evans is voorlopig de snelste, 7,2 seconden sneller dan onze landgenoot Neuville, die naar eigen zeggen iets te optimistisch was tijdens deze KP: “bij het knooppunt was ik iets te optimistisch waardoor ik een beetje tijd verloor, we proberen ons best te doen en nog punten te pakken voor het team.”
  • KP14 Alfaro 1 – 16.99 km: Thierry Neuville wint in zijn Hyundai KP14, hij heeft 2,9 seconden voorsprong op de Est Tänak en 3,5 seconden op Sébastien Ogier. De wereldkampioen komt nu terug tot op 13,4 seconden van de tweede plek. Hij gaat door met zijn inhaalrace, maar moet wel nog 40 seconden zien te winnen tegenover leider Ogier.
  • KP14 Alfaro 1 – 16.99 km: Na de pech in het begin van de KP bij Greensmith, heeft de Brit meer dan tien minuten verloren aan de streep.
  • KP14 Alfaro 1 – 16.99 km: Thierry Neuville is nu toch van start gegaan in de KP, hij kwam te laat aan de start en krijgt een tijdstraf van 1 min. 50 sec. Aan de streep is Elfyn Evans voorlopig de snelste, Neuville is momenteel wel als snelste onderweg. Neuville heeft nu de snelste tijd, hij is 2,9 seconden sneller dan zijn ploeggenoot en wereldkampioen Ott Tänak. De nummers 1 & 2 van het klassement zijn nog onderweg.
  • KP14 Alfaro 1 – 16.99 km: Alfaro is een heel snelle KP, tegenover vorig jaar is de KP wel een stuk korter gemaakt. Neuville start vreemd genoeg niet als eerste aan de tweede KP van de dag, het is wachten op meer nieuws. De Brit Gus Greensmith mag als eerste beginnen, na amper twee minuten valt de wagen van de Brit uit, hij probeert de wagen nu terug aan de praat te krijgen.
  • KP13 Guanajuatito 1 – 24.96 km: Ogier zet in de eerste KP van de dag meteen iedereen op achterstand. De Fransman is in zijn Yaris acht seconden sneller dan Ott Tänak en bijna tien seconden sneller dan Teemu Suninen. In het klassement neemt de wereldkampioen de derde plek over van Elfyn Evans, Ogier vergroot zijn voorsprong tot 22,9 seconden.
  • KP13 Guanajuatito 1 – 24.96 km: Over enkele minuten begint dag drie van WRC Mexico. Neuville mag als eerste beginnen aan de derde dag. Vandaag een pak minder stof en af en toe wat water op het parcours. Neuville heeft de eerste KP van de dag afgewerkt: “Het is niet gemakkelijk om als eerste te starten. Ik zou moeten strijden voor de overwinning nu, maar we maken er het beste van.”
You may also like
WRC Mexico: de eerste gravelwedstrijd van het seizoen
WRC Mexico: reacties na de rally van onder meer winnaar Sébastien Ogier
WRX Mexico: morgen wordt geschrapt, rally eindigt vandaag
WRC Mexico: Ogier leidt na dag twee, Neuville morgen terug aan de start