Home > #Hoofdnieuws > F1 road to Austria 2020: AlphaTauri

F1 road to Austria 2020: AlphaTauri

Foto ©: Scuderia AlphaTauri

Komende zondag, 5 juli is het eindelijk zover, dan gaat het nieuwe F1-seizoen van start. De opener van het nieuwe seizoen is nu de GP van Oostenrijk, op de Red Bull Ring in Spielberg. Om u goed op weg te zetten voor het nieuwe seizoen, maken we bij Autosportwereld.be van elk team een voorbeschouwing. Vandaag beginnen we met AlphaTauri.

Vorig jaar nog Scuderia Toro Rosso, dit seizoen is de naam veranderd naar Scuderia AlphaTauri. Het ‘nieuwe’ team is het opleidingsteam van Red Bull en heeft al veel toppers zoals Vettel, Ricciardo en Verstappen kunnen doorschuiven naar Red Bull Racing. Vorig jaar had het team twee podiumplekken veroverd (Duitsland & Brazilië). Kan AlphaTauri dit seizoen deze prestaties evenaren?

AlphaTauri tijdens de testdagen:

AlphaTauri heeft zich positief laten opmerken tijdens de testen. Over de twee weken had Kvyat de twaalfde tijd en Gasly de dertiende tijd. Aan de tijden van de testen te zien zou AlphaTauri ergens in middenmoot kunnen eindigen. Teambaas Franz Tost vindt dat de wagen in orde is en kijkt uit naar Australië: “de testen waren succesvol voor ons, de wagen heeft goede dingen laten zien en is betrouwbaar. We hebben geen grote problemen gehad, juist enkele kleine probleempjes maar dat is normaal. Ik ben tevreden over de testen en trots op het werk dat het hele team heeft geleverd.”

Vleugje geschiedenis:

AlphaTauri is de nieuwe naam van Scuderia Toro Rosso. Het team werd opgericht in 2006, vooral met de bedoeling om jonge talenten van de Red Bull Academy klaar te stomen voor Red Bull. Het team werd gevormd met de overblijfselen van het Minardi team. Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel zorgde meteen dat er rekening werd gehouden met het nieuwe team. In 2008 behaalde de Duitser de eerste overwinning voor het team en ook zijn eerste overwinning door de GP van Monza te winnen, Toro Rosso werd op de kaart gezet.

Nu is het team nog steeds het opleidingsteam van Red Bull, maar ze zijn niet langer een B-team tussen de constructeurs. In 2018 koos Toro Rosso voor een Honda power-unit, een jaar voor ‘grote broer’ Red Bull hetzelfde deed. De nieuwe motor van Honda leverde goede resultaten. Pierre Gasly zorgde met een vierde plaats in Bahrein voor het beste resultaat, daarbovenop mocht Toro Rosso nog enkele keren in Q3 aantreden. Hun meest succesvolle seizoen was vorig jaar waarin Gasly en Kvyat elk een podium hebben behaald, weliswaar in races die werden beïnvloed door de weersomstandigheden.

Onze mening:

Als AlphaTauri terug een betrouwbare wagen ter beschikking heeft kunnen Kvyat en Gasly zeker elke race meedoen om in de punten te eindigen, misschien wel met uitschieters zoals vorig seizoen. Vorig seizoen waren de wagens en de rijders iets te wisselvallig in de prestaties. In de middenmoot is het moeilijk om een voorspelling te doen, maar we plaatsen AlphaTauri net boven Alfa Romeo.

De rijders van AlphaTauri:

Tussen deze twee rijders geven we het voordeel aan de Fransman. Na zijn terugkeer na de zomerstop bij Toro Rosso behaalde Gasly bijna evenveel punten als Kvyat op een volledig seizoen. De Rus rijdt goed, maar soms nog iets te wisselvallig. 2020 belooft zeker een spannend seizoen te worden voor beide rijders.

You may also like
In een notendop: F1 – F1 Academy – F3
F1 2022: de weg naar Bahrein
F1 2022: de aanloop naar Bahrein – Het team AlphaTauri
F1: AlphaTauri in het nieuw