Home > Industrie > Opel Grandland X, plug-in hybride met elektrische vierwielaandrijving

Opel Grandland X, plug-in hybride met elektrische vierwielaandrijving

De Opel Grandland X Hybrid4 kan tot 59 kilometer zuiver elektrisch rijden in de WLTP1-rijcyclus (67-69 km volgens NEDC2). Uit studies is gebleken dat 80 procent van alle dagelijkse ritten minder dan 50 km lang zijn. Voor die klanten kan de Grandland X Hybrid4 dus bijna altijd emissievrij rijden. 

De Grandland X Hybrid4 biedt vier rijmodi: elektrisch, hybride, AWD en Sport, zodat bestuurders de eigenschappen van de auto kunnen aanpassen aan hun wensen of specifieke rijomstandigheden. In de hybride modus kan de auto bijvoorbeeld automatisch de meest efficiënte aandrijvingsmethode kiezen en overschakelen op de elektrische modus om emissievrij te rijden in het stadscentrum. ‘e-Save’ bewaart de opgeslagen elektrische energie in de hoogspanningsbatterij voor later gebruik, bijvoorbeeld voor gebieden waar alleen elektrische voertuigen zijn toegelaten. ‘Sport’ geeft een dynamischer rijgedrag door het vermogen van de benzine- en de elektrische motor te combineren. De ‘AWD’-modus biedt maximale tractie op alle soorten wegen. 

De Grandland X Hybrid4 illustreert hoe Opel innovatie democratiseert met de nieuwste aandrijvingssystemen en laat er geen twijfel over bestaan dat Opel oog heeft voor de behoeften van de klant. Zo is de batterij bijvoorbeeld onder de achterbank geplaatst om de ruimte in het interieur en de koffer te optimaliseren. Blz. 3 

Omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine, kunnen bestuurders geld besparen wanneer ze regelmatig de batterij opladen, in plaats van te tanken. Afhankelijk van de lokale prijzen en de afgelegde afstanden kan dit de energierekening fors doen dalen. De laadtijd hangt af van de gebruikte lader. Naast de oplaadkabel voor gewone stopcontacten die bij het voertuig geleverd wordt, zal Opel apparatuur aanbieden om snel op te laden aan openbare stations en wandladers voor thuis. Met een wandlader van 7,4 kW bijvoorbeeld, is de batterij in ongeveer twee uur volledig opgeladen. 

Om het laden nog praktischer te maken, zal de Grandland X Hybrid4 gebruik kunnen maken van de specifieke oplossingen voor elektrische voertuigen van Free2Move Services, het mobiliteitsmerk van Groupe PSA. Deze zijn eenvoudig te gebruiken via de MyOpel-app. Het aanbod omvat een laadpas, die toegang geeft tot meer dan 125.000 laadpunten in Europa, en een reisplanner, die de beste routes voorstelt op basis van het resterende bereik van de auto en de laadstations onderweg. De geconnecteerde navigatie van het Navi 5.0 IntelliLink-infotainmentsysteem zoekt de routes en begeleidt de bestuurder naar het gekozen laadstation. Daarnaast kun je met de MyOpel-app de laadtoestand van de batterij controleren of een oplaadtijd programmeren op de wandlader thuis. Grandland X Hybrid4-bezitters kunnen de klimaatregeling of verwarming ook via ‘afstandsbediening’ instellen, gewoon vanuit hun zetel thuis. 

De Grandland X Hybrid4 zal ook de nieuwe OpelConnect-dienst aanbieden. Dankzij handige functies zoals Live Navigation met realtime verkeersinformatie, een app om belangrijke voertuiggegevens te raadplegen, rechtstreekse verbinding met de pechdienst en noodoproep, kunnen de bestuurder en passagiers zorgeloos reizen. Een druk op de rode knop volstaat om hulp te vragen. En wanneer de gordelspanners of airbags geactiveerd worden, worden automatisch de hulpdiensten opgebeld. 

Al remmend energie terugwinnen 

Om de efficiëntie nog meer op te drijven, heeft de Grandland X Hybrid4 een regeneratief remsysteem om de energie te recupereren die vrijkomt bij het remmen of vertragen. 

Om de hoogspanning van het elektrische systeem nog beter te benutten, is de Grandland X Hybrid4 uitgerust met een elektrische airco-compressor en elektrische verwarming. 

(persbericht)