Home > F1 > F1: een blik op de nieuwe reglementen voor 2021

F1: een blik op de nieuwe reglementen voor 2021

Vanaf 2021 moet men in de Formule 1 meer strijd zien op de baan, een evenwichtigere competitie hebben, duurzaam en spaarzamer zijn en nog steeds het technologische summum zijn van de autosport. De echte vraag is natuurlijk hoe men dit alles zal verwezenlijken.

foto’s: ©fia.com

Technisch verandert er wel een en ander en dat betekent dat de wagens er iets anders zullen uitzien. Leuk is dat een neus, weer een neus zal zijn… Alle gedoe rond “agressiever uiterlijk” enzovoort terzijde, stellen we de volgende objectieve zaken vast. Er komen de grotere 18-duims wielvelgen, de zijpontons worden ronder en het grootste deel van de aerodynamische gizmo’s zal verdwijnen. Het gewicht van de wagens gaat met 25 kilo naar omhoog en de achtervleugel wordt tweedelig. Een en ander houdt in dat er een merkbaar verlies aan downforce zal zijn. Er wordt gesproken van 10% verlies. Doenbaar dus omdat een deel van het verlies gecompenseerd wordt door een zekere terugkeer van het grondeffect. De keerzijde van de medaille is dat er minder “vuile” lucht achter de wagen zal hangen en dat het dus gemakkelijker wordt om in te halen. De 1600cc hybride turbomotoren blijven behouden. Het zijn al de krachtigste en meest efficiënte motoren die de F1 ooit kende.

Sportief kijken we aan tegen een plafonnering van de budgetten. Een eerste cijfer is 175 miljoen dollar per jaar. Een bedrag dat kan worden opgetrokken tot een miljoen dollar per race als de kalender meer dan 21 races telt. En dat maximum werd herzien tot een kalender van ten hoogste 25 raceweekends. De donderdagse persdag wordt afgeschaft, het raceweekend zit weer geconcentreerd van vrijdag tot zondag.

Nu afwachten wat de uiteindelijke details zullen worden en hoe de diverse teams dat zullen invullen. De renders zien er in alle geval veelbelovend uit en geven een beeld van hoe de toekomstige F1 bolides er zouden kunnen uitzien. Nu maar hopen dan dat er opnieuw “wiel aan wiel” kan worden geduelleerd, want dat zou de uiteindelijke bedoeling moeten zijn! Dit weekend wordt in Austin meer uit de doeken gedaan…