Uiteraard is de F1 wedstrijd het evenement waarvoor de meeste fans naar Francorchamps afzakken. Maar F1 rijders komen niet uit de lucht gevallen. Ze worden gevormd in de toeleveringscategorieën en die zijn dikwijls zeer boeiend om volgen. Een stand van zaken voor het Belgische weekend.
FIA Formula 3: de talentenvijver
De FIA Formula 3 neemt sedert dit seizoen de plaats in van de vroegere “GP3”. Binnen de Grand Prix weekends is het de instapklasse, een talentenvijver waaruit kan gevist worden om de rangen van Formule 2 en uiteindelijk Formule 1 te vullen. Het is dan ook logisch dat het spel daar wordt gespeeld door de jonge talenten. Na een seizoen op regelmaat, en met slechts de openingsrace in Spanje als zege, houdt de Rus Robert Shwartzman de leiding in handen met 124 punten. Maar hij zal moeten oppassen voor de Est Jüri Vips, een talent afkomstig uit de Duitse ADAC Formule 4. Die pakte winst in Oostenrijk en op Silverstone en zit nu met 112 punten slechts 12 eenheden achter de leider in de tussenstand. De Indiër Jehan Daruvala, volgend op acht punten van Vips, is de derde man in het spel. Met (voor de GP van België) nog zes races te gaan kan hij nog een en ander verhopen, maar dan mogen Shwartzman en Vips niet al teveel punten meer pakken! Opvallend, de eerste drie plaatsen in het klassement worden ingenomen door rijders van PREMA, en, een aantal gedoodverfde favorieten zoals de Nieuw-Zeelanders Marcus Armstrong en Liam Lawson, evenals de Brit Max Fewtrell, komen vreemd genoeg niet in het stuk voor…
FIA Formula 2: ervaring loont
De FIA Formule 2 is sedert twee jaren nu de wachtkamer van de F1. Vorig jaar kwam er een krachtigere hybride versie van de Dallara bolide en de Formule 2 blijft, ondanks veel minder decibels, nog steeds een van de boeiendste series om volgen, met veel spanning en actie in de races. Hier blijven de jonge talenten echter wat achter op schema. Mick Schumacher, die veel aandacht trok bij zijn intrede in de F2, bleef ter plaatse trappelen. Slechts de vorige race, in Hongarije, kon hij aanknopen met de zege maar hij staat ver achter in de puntenstand. Ook geen Zhou, Hubert, Delétraz of Alesi bij de koplopers maar wel de oudgedienden. In de eerste plaats de Nederlander Nyck De Vries, aanvoerder in de tussenstand met 196 punten. Dat zijn er 30 meer dan zijn achtervolger, de Canadees Nicholas Latifi, en dat is een gezonde voorsprong van één racezege. De zaken zien er dus goed uit voor De Vries, maar toch opletten want er staan nog acht races op het programma dus het spel is verre van gespeeld. Ook de onstuimige Braziliaan Sette Câmara (141 punten), de Italiaanse veteraan Luca Ghiotto (135) en de Brit Jack Aitken (134) zijn in wezen nog niet uitgeteld.
Porsche Supercup: dit is gewoon…racen!
Eén van de leukere annexprogramma’s, en verreweg dat met het grootste volume aan geluid (!), is de Porsche Supercup. Het is al sedert het begin der tijden de snelste monomerken cup ter wereld en ook in de Ardennen zullen 32 rijders zich meten in identieke Porsche 911 GT3 Cup bolides. En dat geeft steevast spektakel, zeker omdat het veld een mooie mix is van jonge rijders en door de wol geverfde veteranen. De Fransman Julien Andlauer komt met de beste papieren naar Francorchamps. De Porsche Junior voert het kampioenschap aan met twee zeges en 85 punten. Hoewel… het betekent slecht één luttel puntje meer dan zijn teamgenoot met de andere roze BWT machine: regerend kampioen Michael Ammermüller. Deze routinier telt ook al twee zeges en won de vorige race op de Hungaroring. Achter beide koplopers wordt gevochten om het eindpodium met de Nederlander Larry ten Voorde, de Turk Ayhancan Güven en Florian Latorre. De kemphanen staan slechts vijf punten uit elkaar. Na Spa gaat de Porsche Supercup nog naar Monza vooraleer de finale te kennen met twee races in het voorprogramma van de GP van Mexico.
(foto: fiaformule3.com)