Home > #Hoofdnieuws > F1: Kubica met het punt van 35 miljoen

F1: Kubica met het punt van 35 miljoen

Williams was voor de Duitse F1 manche nog het enige team zonder punten. Met de diskwalificatie van de Alfa Romeo’s (wegens onregelmatigheden in de software) na die race kwam daar verandering in. Robert Kubica pakte in Duitsland het allereerste puntje voor Williams dit jaar.

Gejuich alom. Maar wat is nu het belang van dat ene puntje? In de eerste plaats betekent het harde dollars, want dit punt staat voor 35 miljoen dollar. We leggen het even uit.

Ieder seizoen delen FIA en Liberty Media (de houder van de commerciële rechten in de F1) een, meestal goed gevulde, enveloppe uit aan de teams. Het bedrag dat daar inzit wordt samengesteld in verschillende stappen. Eerst is er een gelijk bedrag dat ieder team krijgt die in twee van de afgelopen drie jaren in de top 10 van het kampioenschap eindigde. De 2019 prognose voor dat bedrag is 35 miljoen dollar. Vorig seizoen scoorde Williams zeven punten (goed voor de negende plaats in de stand) en aangezien er slechts tien teams deelnemen is de zaak duidelijk: er moest één punt worden gehaald, minstens één voor een klassering op de tiende plaats. Kubica haalde dus het punt van 35 miljoen!

Logisch en wazig

Een ander deel van de enveloppe is variabel en wordt samengesteld aan de hand van de klassering in het voorgaande seizoen. Williams ontving met 15 miljoen het kleinste bedrag. Kampioen Mercedes met 66 miljoen het grootse. Tot daar is het allemaal logisch. Maar dan zijn er nog een aantal “wazige” toebedelingen. Zo krijgen Mercedes(35 mln), Red Bull (35 mln) en Williams (10 mln) een aparte bonus. En dan is er één team dat nog een speciale “Long Standing Team” bonus krijgt, een soort “lifetime achievement award” van 73 miljoen gaat naar Ferrari.

Dat alles betekent dat in 2019 Ferrari nog steeds het meeste prijzengeld binnenhaalt met 205 miljoen dollar, aanzienlijk meer toch dan kampioen Mercedes met 177 miljoen. Red Bull is de derde macht met 155 miljoen. Onderaan bengelt vreemd genoeg niet Williams, dat nog 60 miljoen dollar in de enveloppe vond. Hun aandeel in het prijzengeld ging wel met 21% naar beneden. Ze gaan echter nog voor aan Racing Point (59 mln) en Sauber (56 mln), inmiddels herdoopt in Alfa Romeo. Helemaal onderaan vinden we Toro Rosso, met 52 miljoen dollar.

Nu blijft enkel nog George Russell puntenloos. Maar als hij nog een puntje haalt, of twee, of drie, dan maakt dat voor de enveloppe niet veel meer uit. Tenzij Williams nog langs Alfa Romeo en Haas zou gaan… maar dat zien we niet zo dadelijk gebeuren!

(foto: W.Bouchez)