Home > #Hoofdnieuws > FIA WEC Spa: Vandoorne openhartig

FIA WEC Spa: Vandoorne openhartig

Stoffel Vandoorne (27) is terug in Spa-Francorchamps, niet meer in zijn McLaren F1, maar wel in een Russische BR LMP1, het type wagen waar ook de 24 Uur van Le Mans mee wordt gereden. Vandoorne racet vandaag in de voorlaatste manche van het WK Uithouding en zal met hetzelfde team ook de 24 Uur van Le Mans (midden juni) betwisten.

“Er is duidelijk nog leven na de F1”, lacht een ontspannen Vandoorne in de box van zijn Russische team. “Misschien wordt dat binnen de F1 niet altijd zo ingeschat, maar er is meer dan enkel de F1 in de wereld van onze sport. Bovendien zit ik hier nu in een totaal nieuwe omgeving, maar wel één waar je inbreng naar waarde wordt geschat. Ik voelde me hier vanaf de eerste minuut thuis.” Getuige het team SMP Racing. Dat laat Stoffel Vandoorne vandaag de start nemen, daar waar zijn teamgenoten Mikhail Aleshin en Vitaly Petrov over veel meer ervaring in de discipline beschikken.

Toekomst

Vandoorne vervangt binnen het SMP Racing team de Engelse ex-wereldkampioen Jenson Button en racet in Spa voor het eerst in een uithoudingsrace. “Dat was inderdaad geleden van mijn tijd in de karting, toen ik nog heel jong was. Maar ik heb het gevoel dat ik me vlot aanpas. Opgepast, dit is geen makkelijke discipline, want het tragere verkeer, het veelvuldig inhalen van andere wagens, dat is allemaal nieuw voor me. Bovendien wordt Le Mans nog iets volledig anders, met nog hogere snelheden en een circuit dat niet is zoals de omlopen waar we normaal op racen.

De LMP1-bolides zijn gesloten racewagens en echt ver liggen de prestaties van deze spectaculaire bolides niet van een F1, dat beaamt ook Vandoorne. Het verschil op Spa-Francorchamps bedraagt zo’n goede 10 seconden. “We gaan iets vroeger in de remmen, de auto is dan ook zwaarder en de bochtensnelheid ligt ook wat lager. Ik denk niet dat we hier ergens sneller zijn dan een F1, maar veel trager zijn we ook weer niet. Wat ik niet gewend was, is de kleine ruimte waar je in zit. Toen ze de eerste keer de deuren sloten, gaf dat een vreemd gevoel.

Over zijn toekomst in het WK Uithouding is Vandoorne duidelijk: “De Formula E is mijn hoofdprogramma, maar na Le Mans zullen we zien wat er gebeurt. Eerst gaan we ons focussen op de wedstrijd hier in Spa.” De race in Spa start om 13.30u en mogelijk zien we Fernando Alonso, de voormalige teamgenoot van Vandoorne, in de Ardennen wereldkampioen uithouding worden. Alonso leidt in zijn Toyota TS050 Hybrid het WK Uithouding.

You may also like
FIA WEC Sebring: terugblik op testen, focus op seizoenstart
Formule E Diriyah: Pascal Wehrlein wint race 1 in Saudi-Arabië
FIA WEC: Vector Sport met Isotta Fraschini LMH
FIA WEC: Peugeot aan de start in Monza