Home > Circuit > WEC: 6 Uur van Spa

WEC: 6 Uur van Spa

De voorlaatste manche van het WEC Super Season 2018_2019 vindt  nu zaterdag in Spa plaats en wordt eenvoudigweg een strijd tussen de twee Toyota LMP1. Een extra reden om dit jaar richting Spa-Francorchamps te trekken is de komst van Stoffel Vandoorne naar het uithoudingskampioenschap. Onze landgenoot zet in Spa zijn eerste stappen in de Russische LMP-wagen van SMP Racing. Dit is wat u komende week mag verwachten.

Sinds 2004 is deze wedstrijd onderdeel van de Le Mans Series, maar de geschiedenis reikt veel verder. In 1924 werd er voor het eerst een uithoudingswedstrijd georganiseerd, de 24 Uur van Spa. De wedstrijd werd in 1963 onderdeel van het World Sportscar Championship en de finish werd toen gelegd na 500 kilometer. Kort daarna werd beslist om die afstand te verlengen tot 1000 kilometer.

Superman Ickx

De 1000 kilometer van Spa is een iconische naam in de autosport waar enkel de beste rijders van het moment het in zich hebben om de overwinning te behalen. Denk maar aan Jacky Ickx, nog altijd recordhouder met vijf zeges. (1967,1968,1974,1982 en 1983). Ickx had zonder twijfel nog meer trofeeën kunnen behalen in Spa, ware het niet dat de wedstrijd onderbroken werd van 1976 tot 1981. Het parcours van 14 kilometer, over publieke wegen, werd te gevaarlijk voor de generatie wagens die op dat moment over de weg scheurde. In 1982 werd de race hervat, op het circuit van 7 kilometer zoals we het nu kennen. Ickx is wel een van de twee rijders die op beide circuits de zege greep. Alleen Derek Bell deed hem dat na.

In 1990 werd de race opnieuw onderbroken nadat het WSC besliste om de wedstrijd van de kalender te schrappen, maar de Sports Racing World Cup viste in 1999 het evenement terug op. Kort daarna, in 2004 werd het opgenomen in de Le Mans Series. Sinds 2012 is Spa ook officieel onderdeel van het WEC.  De wedstrijd veranderde toen naar een omloop van zes uur.

2018

Vorig jaar maakte Fernando Alonso zijn debuut als WEC-rijder in Spa. Dat was meteen een schot in de roos, want de Spanjaard won de 6 uur samen met Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi in de Toyota TS050 Hybrid. Normaal gezien is de 6 Uur van Spa de opener van het seizoen, zoals in 2018, maar omdat we dit jaar met een Super Season te maken hebben ligt de wedstrijd helemaal op het einde van de kalender, vlak voor de grote seizoensfinale in Le Mans. Alonso zelf kijkt met veel plezier terug op de seizoensopener. “Ik had een prachtig debuut in Spa vorig jaar. We hopen dit jaar opnieuw te kunnen winnen, dat is alvast ons doel, zeker met het oog op het kampioenschap. Met onze zusterwagen als concurrent staan we voor een zware opdracht omdat we met exact dezelfde middelen strijden. Alles zal dus perfect moeten verlopen om een nieuwe zege te behalen.”

Dat de eindzege naar Toyota gaat dit jaar, daar lijkt niemand nog aan te twijfelen. Het Japanse merk domineerde dit seizoen, maar het is wel nog de vraag met welke wagen ze het kampioenschap zullen binnenhalen. Het trio Alonso-Nakajima-Buemi heeft momenteel een voorsprong van 15 punten op hun collega’s Conway-Kobayashi-Lopez. In Spa vallen er 25 punten te verdienen bij winst (18 voor de tweede), in Le Mans 38 (27 voor de tweede). Alles ligt dus nog open, maar een fout van een van beide bolides kan rampzalig zijn. We mogen ons dus verwachten aan een race op het scherpst van de snee.

Voor de landgenoten is dit een extra speciale editie, want naast Maxime Martin (Aston Martin Racing) in het LMGTE Pro komt nu ook Stoffel Vandoorne aan de start van de laatste twee WEC-manches in Spa en Le Mans. De Rumbekenaar zal voor SMP Racing in de LMP1-klasse meestrijden voor het podium. Een nieuwe uitdaging dus voor de FE-piloot van HWA, die vorig jaar afscheid nam van de Formule 1. De volledige deelnemerslijst kan u onderaan het artikel terugvinden.

Het programma

Donderdag 2 mei

FP 1: 12u00

FP2: 17u55

Vrijdag 3 mei

FP3: 12u00

Kwalificatie Q1: 15u00

Kwalificatie Q2: 15u35

Zaterdag 4 mei

Race: 13u30

 

 

Deelnemers

 

You may also like
FIA WEC Sebring: terugblik op testen, focus op seizoenstart
F1 Bahrein: Verstappen wint moeiteloos, Alonso op podium
Formula E Kaapstad: da Costa wint spannende afvalrace
Formula E Kaapstad: Sacha Fenestraz op Pole