Home > WRC > WRC Agentinië: Gilsoul blikt vooruit

WRC Agentinië: Gilsoul blikt vooruit

Door deel te nemen aan het Wereldkampioenschap Rally hebben we het geluk op uitzonderlijke en unieke plaatsen te komen. Terwijl we nog aan het nagenieten zijn van de overwinning op het île de Beauté (Corsica), vertrekken Thierry en ik naar Argentinië. We zullen deze rally, die we wonnen in 2017 en waar we tweede werden twaalf maanden later, voor de achtste keer betwisten.

Argentinië… Het land van de gaucho’s, het koninkrijk van de condor… In 2004, toen ik het geluk had copiloot te zijn van Bruno Thiry en totaal nog niet wist dat ik van deze passie mijn beroep ging kunnen maken, vertelde Bruno mij dat er in het toenmalige wereldkampioenschap rally twee plaatsen waren die men niet mocht missen. Kenya, voor haar adembenemende landschappen, en Argentinië, waar de rallykoorts uniek is… en waar het vlees en de Malbecwijn met unanimiteit top zijn verklaard! En nog maar eens had Bruno gelijk!

Als we een karakteristiek van de Argentijnse wedstrijd moeten aanduiden, dan is het de verscheidenheid. Drie dagen, drie etappes, en drie totaal verschillende parkoers, gaande van grote open vlaktes, via de streek van de meren naar de rotsachtige gebergtes. Op vrijdag gaan we zuidwaarts, waar er een zanderige ondergrond is en we rijden in de vallei van Calamuchita. Op zaterdag is de gravel meer compact en rijden we in de vallei van Punilla. Op zondag gaan we richting het oosten waar we bergtoppen bereiken via steile, rotsachtige wegen van het Massief van Traslasierra, dat gekend is voor zijn maanlandschappen. Het is op die plaats dat toeschouwers zich soms al dagen op voorhand installeren! Daar vinden we de mythische proeven van El Condor en Giulio Cesare. De El Condor proef, die wordt betwist op 2100 meter hoogte, en opnieuw bergop wordt gereden, zal eveneens dienst doen als Power Stage. Een monument!

Details maken het verschil

Doordat we het geluk hebben voor de achtste maal te kunnen deelnemen aan deze rally, kunnen we teren op een ervaring die essentieel is om te kunnen schitteren in Argentinië. In 2012 moesten we meer dan 400 kilometer tegen de klok rijden. Dit helpt ons zeker in de ervaring voor deze proef waar de weersvoorspellingen vaak onzeker zijn. Indien het droog blijft op de eerste dag zullen we het vooral moeten ondergaan gezien onze startpositie, maar als de regen van de partij is, dan zou dit wel eens een bepalende factor kunnen zijn in deze proef.

Maar tegelijkertijd moeten we ook altijd rekening houden met hardnekkige mist op de proeven op grote hoogte! Als deze mist er is, kunnen en zullen verschillende details in het nemen van de nota’s het verschil maken in deze extreme omstandigheden. Meer dan ooit is het de ervaring die in deze rally met deze omstandigheden het verschil kan maken.
Wat een zekerheid is, is het feit dat we de Rally van Argentinië kunnen klasseren onder een brekende proef met veel ingereden stenen. De autoriteiten en de organisatie doen dan ook grote inspanningen om bepaalde stroken te herstellen in functie van de rally, maar vanaf de verkenningen, weten we over het algemeen wel wat ons te wachten staat…

Jullie hebben het vast wel begrepen, de Rally van Argentinië is een zeer plezierige verplaatsing. Het is een speciale plaats waar je snel verliefd op wordt. Zal het land van de gaucho’s en de condor ons gunstig gezind zijn? Zullen we erkenning krijgen voor de interesse die Thierry en mezelf tonen voor het land? Antwoord hierop volgt zeer binnenkort… Bedankt voor jullie steun!

(persbericht)

You may also like
In een notendop: ERC en WRC
In een notendop: rally
WRC Mexico: tien WRC’s en zestien WRC2
WRC 2024: met Letland op de kalender