Home > Circuit > WEC: stemmen uit Toyota TS050 #8

WEC: stemmen uit Toyota TS050 #8

We blikken nog een laatste keer terug op de testdagen van Toyota Gazoo Racing. Dat doen we met twee winnaars van de 24 Uur van Le Mans, Sébastien Buemi en Kazuki Nakajima. De piloten van de Toyota TS050 #8 zullen in de editie van 2019 vooral concurrentie hebben binnen het eigen team.

Buemi weet alvast dat het een aartsmoeilijke opdracht zal worden. “Mensen realiseren vaak niet hoe lastig het is om tegen je eigen ploegmaten te strijden. De wagens en de strategie zijn identiek. We moeten het verschil dus maken door meer risico te nemen, maar daar mag je ook niet mee overdrijven. Bovendien kennen we elkaar ook heel goed. Ik vind dit persoonlijk moeilijker dan het tegen een ander team opnemen. Dan zie je al snel wie de sterkste is, nu is het heel close.”

Ook de Toyota kan natuurlijk pech hebben op het circuit van de Sarthe. De testdagen zijn een ideaal moment om alles op punt te zetten. “Deze test is goed voor het vertrouwen. Ik ken de wagen al lang, maar toch blijf ik na iedere sessie verbeteren. Het is echt de meest complexe wagen waarmee ik ooit reed. Er zijn zoveel mogelijkheden met deze Toyota en dat vergt een lange aanpassingsperiode voor nieuwe rijders. Daarom is de prestatie van Fernando des te impressionanter.”

Teamprestatie

Vorig jaar kon de Zwitser al proeven van de zege in Le Mans. Hij blijft er enigszins kalm onder. “Na die overwinning is mijn leven niet echt veranderd”, vertelt de Zwitser. “Het was eerder een grote opluchting. Ik jaagde al zo lang op die zege dat er eigenlijk een soort last van mijn schouders viel.”

Voor teamgenoot Kazuki Nakajima ligt dat anders. In zijn thuisland Japan heeft hij een heuse heldenstatus bereikt. “Met Toyota Le Mans winnen als Japanner was heel speciaal. Ik herinner me vooral het rijden in de ochtend, dat voelt echt spectaculair aan. De wagen is onder die omstandigheden ook op zijn best, een droom om mee te rijden. Mijn vader was in 1985 bovendien ook de eerste Japanner die voor Toyota Le Mans reed. Ik heb dus echt een speciale band met die race.”

Met sterren Buemi en Alonso als teamgenoten gaat de Japanner heel goed om. “Ik blijf iets meer op de achtergrond, typisch Japans denk ik. Uiteindelijk is het winnen een complete teamprestatie. We werken allemaal samen om die zege te behalen, met respect voor iedere bijdrage aan dit project.” Ook Nakajima beseft dat het een spannende strijd met de zusterwagen zal worden. “Zoals Seb zei is het nu echt moeilijker racen dan tegen Porsche of Audi, vooral op mentaal vlak. Het verschil is altijd miniem, dus moeten we als rijders het verschil zien te maken in de laatste wedstrijden.”

 

http://www.autosportwereld.be/2019/04/07/wec-stemmen-uit-toyota-ts050-7/

You may also like
WRC Zweden: winst voor Tänak, Neuville ondanks teamorders toch derde
WRC Zweden KP15: Neuville wint vier proeven en is derde, Tänak leidt
WRC Zweden KP11: Breen blijft leider, Neuville wint KP, maar blijft zesde
WRC Zweden KP8: Breen leidt, Tänak nadert