Home > #Hoofdnieuws > WEC: Alonso aan het woord

WEC: Alonso aan het woord

Het zijn drukke dagen voor Fernando Alonso. Vorige week ging hij nog de Dakarwagen van Toyota uitproberen, vervolgens zakte hij af naar Bahrein voor de F1-testen en midden deze week arriveerde hij op het Circuit van Paul Ricard. Daar werkte hij de laatste voorbereidingen op de 24 Uur van Le Mans af. Autosportwereld.be woonde de testen bij en luisterde naar wat de Spanjaard te zeggen had.

Kort na de middag arriveerde Alonso gisteren op het Circuit, rechtstreeks vanuit Bahrein. Al een jaar lang doorkruist hij de planeet van circuit tot circuit. “Ik heb een zeer intens jaar achter de rug”, gaat de Spanjaard van start. “Sinds ik vorig jaar stopte met Formule 1 is er zoveel gebeurd. Ik heb in die korte tijd veel gewonnen en nog veel meer geracet, met de 24 Uur van Le Mans als hoogtepunt en uiteraard ook de Daytona begin dit jaar of eEen volledig jaar in de cockpit kort samengevat.”

Enorme voorbereiding

De liefde voor de uithouding is erg gegroeid bij Alonso. “De atmosfeer maakt dit kampioenschap speciaal voor mij. Ik voel hier een hechte vriendschap met veel rijders over de teams heen. Ook binnen Toyota voel ik me goed. Ik krijg hier een zeer uitdagende wagen, waar je echt zeer efficiënt mee moet leren rijden. Hier is er geen ruimte voor fouten zoals in de Formule 1. Je mag nergens iets laten liggen. Ook in de trainingen blijf je best aandachtig want de wagen ondergaat veel aanpassingen op korte tijd. Ook nu is hij helemaal anders uitgerust in vergelijking met Sebring vorige maand.”

Alonso nam deze week tijd voor de F1-testen en maandag vertrekt hij ook naar Texas om er zich voor te bereiden op de Indy 500. “Het is leuk om verschillende wagens te kunnen testen. Mijn doel is om zo veel mogelijk te kunnen racen. Zelfs tijdens mijn vrije dagen zit ik achter het stuur. Dan trek ik naar mijn kartcircuit om er rondjes te malen, of om de jonge piloten uit mijn academie te helpen.”

De Spanjaard zegt dat, in tegenstelling tot wat velen beweren, hij absoluut geen plezier beleeft aan het continu van wagen wisselen. “Ik werk keihard om in iedere competitie waaraan ik deelneem te kunnen schitteren. Het vergt heel veel voorbereiding, aanpassingsvermogen en toewijding om dit programma vol te houden. Ik had gezegd dat ik na de Formule 1 wat meer tijd voor mezelf en mijn familie zou nemen, maar nu zou ik beter terugkeren om wat uit te blazen”, lacht de zichtbaar relaxte Le Mans-winnaar.

Triple Crown

Toen het toch over andere disciplines ging, werd ook even gepolst naar een eventueel Dakaravontuur. “Tussen één test met de Dakarwagen en een effectieve deelname zonder ervaring is er nog een groot verschil. Ik heb het momenteel nog altijd heel druk, dus veel ruimte voor andere testen is er niet. Voor juli denk ik er voorlopig niet aan. Ik hoop het in de toekomst wel te kunnen evalueren met mijn entourage.”

De Indy 500 is dit jaar wel absolute prioriteit voor Alonso. “Dat blijft mijn grootste uitdaging. Het is de enige race die nog op mijn palmares ontbreekt voor de Triple Crown. In die wedstrijd moet je met heel veel verschillende factoren rekening houden, wat het heel interessant maakt. Ook een tikkeltje geluk is nodig om de Indy te winnen. Ik hoop dat het dit jaar lukt.”

You may also like
GT World: de testdagen door de lens van Simone Nava
F1 Bahrein: Verstappen wint moeiteloos, Alonso op podium
WRC Zweden: winst voor Tänak, Neuville ondanks teamorders toch derde
WRC Zweden KP15: Neuville wint vier proeven en is derde, Tänak leidt