Home > Circuit > Gelukkige… vrouwendag!

Gelukkige… vrouwendag!

Vrouwen in de autoracerij. Wie nu net de eerste was en wanneer, dat is moeilijk te achterhalen in de slecht gedocumenteerde beginjaren van de autosport. Maar de vrouwen, die zijn er altijd en quasi onmiddellijk bij geweest!

In de beginjaren waren dat vooral de adellijke dames. Edellieden als Madame Labrousse, Elsa d’Albrizzi en Miss Wemblyn zijn enkele dames waarvan geweten is dat ze reden. We hebben het dan over de jaren 1900. Tussen de tientallen en honderden vrouwelijke racers halen we er enkele uit die hun stempel drukten op de autosport.

Hellé Nice gaf haar baan als cabaret danseres op na een ski ongeval en legde zich toe op autosport. Ze verscheen voor het eerst ten tonele in 1928 en was jarenlang een van de weinige vrouwelijke racers. In 1931 maakte ze deel uit van het Bugatti racing team.

Sara Christian was de eerste vrouwelijke racer in NASCAR. Ze debuteerde in 1949.

Anne Hall was een van de gekende rallyrijdsters in de jaren 50. Ze begon in 1950 en reed gedurende een tiental jaren bijna alle grote rally’s op de kalender.

Pat Moss was de zus van de grote Stirling Moss. Zij koos voor de rally en was een figuur in het rallywereldje van de jaren 60. Na haar debuut in clubraces in 1953 reed ze alle belangrijke wedstrijden en verliet de autosport uiteindelijk in 1971.

Maria Teresa de Filipis was de eerste vrouw in de Formule 1. Zij startte in de Belgische Grand Prix in 1958 op een Maserati. Ze kwalificeerde zich later nog voor drie Grand Prix.

Shirley Muldowney wordt de eerste vrouwelijke dragracer in 1965. Ze wordt een vaste waarde in de NHRA Nationals met een Top Gas dragster, de koninginneklasse. Ze werd nationaal kampioen in 1977, 1980 en 1982.

Lella Lombardi is en blijft de enige vrouw die in de Formule 1 een punt haalde. Juister gezegd, een half punt. Ze plaatste haar March op de zesde plaats van de vroegtijdig afgebroken Spaanse Grand Prix van 1974.

Michele Mouton werd een van de succesrijkste vrouwelijke racers toen ze na een rallycarrière die begon in 1973 uiteindelijk vice-wereldkampioen werd met een Audi Quattro in 1982. Later won ze ook de befaamde Pikes PEak Hill Climb. Ze is nu voorzitster van de FIA Commissie voor vrouwen in de autosport.

Janet Guthrie wordt in 1976 de eerste vrouw die deelneemt aan een Nascar wedstrijd op Superspeedway. Ze zal dat jaar ook de eerste vrouw worden die zich inschrijft voor de Daytona 500 en de Indianapolis 500.

Jutta Kleinschmidt begon in 1987 op twee wielen maar maakte in 1994 de overstap naar de vier wielen en won in 2001 de Dakar op een Mitsubishi Pajero.

Vorig seizoen haalde de 21-jarige Anna Carasco op twee wielen nog de titel binnen in het WK Supersport 300…
Zoals gezegd, dit was enkel een korte lijst. We vernoemen bijvoorbeeld geen enkele Belgische pilote, om maar te zeggen! Zoekt u zelf maar eens wie u kent van vrouwelijke autosporters. En dan hoeven het niet steeds circuitracers als Sarah Bovy en Naomi Schiff of een legendes als Yvette Fontaine of zelfs een rallyrijdster als Melissa Debackere te zijn. Zoek het niet te ver. Bijna ieder weekend komt men wel ergens in een competitie de vrouwelijke deelnemers tegen, in rallycross, rittensport, slalom, karting enz… Een spreekwoordelijk bloemetje dus voor de copilotes, slalommers en rijdsters onder ons.

(foto: seat-press)