Home > #Hoofdnieuws > WRC Zweden: Tänak soeverein, Neuville dicht bij podium

WRC Zweden: Tänak soeverein, Neuville dicht bij podium

Rämmen, Hagfors en de legendarische Vargäsen, met Colin’s Crest, lagen er deze namiddag heel anders bij dan tijdens de eerste passage. De hogere temperaturen in Zweden zorgden voor een mix van ijs, sneeuw en gravel, wat de proeven erg gevaarlijk maakte. Een man trok zich daar erg weinig van aan: Ott Tänak. De kopman van Toyota speelt de met de verzamelde concurrentie en lijkt op weg naar de zege en de eerste plaats in het WK. Tänak won twee van de drie proeven, de derde liet hij aan Sébastien Ogier.

Waar de strijd voor de zege eigenlijk over is, behoudens een fout van de vliegende Est, is het gevecht voor de ereplaatsen erg spannend. Na deze namiddaglus, bedraagt het verschil tussen Tänak en Andreas Mikkelsen, de nummer twee 54,3 seconden, daar waar het verschil tussen de Noor in de Hyundai en Elfyn Evans in de Ford – op plaats vijf – amper 12,4 seconden bedraagt. Esepekka Lappi (Citroën) is derde op 1,9 seconden van Mikkelsen, Neuville volgt op 4,5 seconden en Evans is dus vijfde op 12,4 seconden van de tweede plaats. Vermelden we dat Neuville in Vargäsen 2 een 360° spin aan hoge snelheid maakte en zeker een vijftal seconden verloor. Anderzijds heeft de Belg sinds het begin van het seizoen bij alle fouten, het nodige geluk gehad… Bij Citroën liet de teamleiding Ogier dan weer wachten op voor Lappi de weg te ‘kuisen’.

Achter de top-5 is de strijd voor de zesde, zevende en achtste plek ook leuk. Teem Suninen gaf na zijn fout van deze ochtend niet op en joeg heel de namiddag op Sébastien Loeb en Kris Meeke. In Vargäsen 2 ging de jonge Fin echter weer in de fout. Meeke is zo zesde, maar met amper een halve seconde bonus op Loeb, terwijl Suninen achtste is op meer dan 45 seconden van de zesde plek. De vraag is tevens of hij, gezien de schade aan de rolkooi van de Ford, zal mogen verder rijden.

Er resten de deelnemers vanavond nog twee korte showproeven: Karlstadt (1,9 km) en Torsby (2,8 km).

You may also like
In een notendop: ERC en WRC
In een notendop: rally
WRC Mexico: tien WRC’s en zestien WRC2
WRC 2024: met Letland op de kalender