Home > #Hoofdnieuws > WRC Zweden: unieke wedstrijd in het wit

WRC Zweden: unieke wedstrijd in het wit

Het lijkt wel of de Monte-Carlo, de opener van het WRC-seizoen, nog maar net afgelopen is en de tweede wedstrijd, Zweden, staat al voor de deur. De wedstrijd in de omgeving van Karlstad is een echte winterklassieker, die dit seizoen amper wijzigingen heeft ondergaan.

Donderdagavond start de tweede van veertien wedstrijden van het WRC en Thierry Neuville won er vorig seizoen. Zweden is ook de tweede van drie atypische wedstrijden waarmee het seizoen traditioneel opent, met name de Monte-Carlo, Zweden zelf en de grote hoogte van Mexico.

Naar Noorwegen…

Donderdagavond zijn de 1,9 kilometer in het sportstadion van Karlstad de eerste afspraak voor de rally van Zweden, maar het echte werk begint pas op vrijdag. Dan staan er zeven proeven op het menu, goed voor 73,2 kilometer tegen de chrono, exclusief in de sneeuw. Opgepast… op één proef na, wordt er integraal in… Noorwegen gereden. Zweden is de enige echte winterproef van het seizoen, een rally waar integraal op nagelbanden gereden wordt. Bij Michelin zitter er 384 nagels per band, allemaal 20 mm lang, waarvan 7 mm ‘uitsteekt’ en dat met een gewicht van vier gram per nagel of goed vijf kilogram per wagen.

Springen

Op zaterdag zijn zes KP’s en twee showproeven goed voor 126,18 kilometer, waaronder tweemaal de klassieker van Vargasen, met de legendarische jump op Colin’s Crest. Iedereen kent de beelden van de mythische plek, waar rallyliefhebbers van heel de wereld elkaar ontmoeten. Ook Thierry Neuville is fan van de luchtshow.

Zweden liet ons de voorbije jaren toe om enkele mooie resultaten neer te zetten, waaronder onze zege van het afgelopen jaar”, vertelt de Belg voor afreizen. “We houden van de rally, waarbij het gebruik van de sneeuwmuren een erg belangrijke factor is. Onze tegenstanders zullen zeker ook sterk uit de hoek komen, maar wij gaan focussen om zo goed mogelijk te presteren.”

Korte zondag

Op zondag zijn er nog 51,3 kilometer af te leggen, waaronder de bijna 9 kilometer lange Powerstage van Torsby. Opgelet, in Zweden zien we naast de vaste crews, ook een vierde Toyota, voor Marcus Grönholm, naast nog twee bijkomende Ford Fiesta WRC voor Janne Tuohino en Lorenzo Bertelli. Met Loeb, Ogier en Grönholm, staat er dus drie wereldkampioenen aan de start, terwijl Petter Solberg het in ‘Classic’ doet. Vermelden we nog dat Mads Ostberg (WRC2 Citroën) service krijgt van DG Sport en dat Renaud Jamoul als corijder aan de start verschijnt.

http://www.autosportwereld.be/2019/01/27/wrc-monte-carlo-ogier-klopt-neuville-met-22-seconden/

You may also like
In een notendop: ERC en WRC
In een notendop: rally
WRC Mexico: tien WRC’s en zestien WRC2
WRC 2024: met Letland op de kalender