Home > Rally > Divers > Dakar 2019: de Belgen – deel 2: Auto en Buggy

Dakar 2019: de Belgen – deel 2: Auto en Buggy

Na de deelnemers op de trucks gisteren, vandaag de Belgen die met auto of buggy deelnemen aan de Dakar in Peru. En daar zit best nog wat schoon volk tussen!

#303 Tom Colsoul (MINI All4Racing- klasse T1.2 /4×4) Orlen X-Raid team

Naast de Pool Jacob Przygonski en op een X-Raid MINI heeft Tom Colsoul misschien wel de beste kaarten in handen om in deze Dakar een goed Belgisch resultaat te scoren. Het duo werd immers wereldkampioen in de FIA Cross-Country Rally, een discipline met een kalender aan zware sneeuw- en woestijnrally’s. De wagen is zeker top en de Pool is ambitieus: “Ik ben misschien wel de jongste van de snelle rijders, maar de laatste wedstrijd in Marokko toonde dat we zeer goed zijn.”

#353 Stéphane Henrard-Gatien Dubois (Dunbee – klasse T1.4 /2WD) Henrard Racing Team

Henrard is geen onbekende in het wereldje van rally-raid want hij neemt al voor de 17de keer deel aan een grote woestijnrally, de 12de keer in de Dakar met een 6de plaats in 2003 als beste resultaat. Hij laat zich vergezellen van Brusselaar Gatien Dubois, een debutant… maar niet de eerste de beste!
Stéphane Henrard is een voorvechter van de strijd tegen kanker en daartoe maakte hij een film over iemand die beenkanker overwon maar zijn been geamputeerd zag: Gatien Dubois. De vechtlust en weerbaarheid die zulke beproeving noodzaakt, is dezelfde die een Dakar rijder nodig heeft, volgens Henrard. “We willen aantonen dat de mens de mogelijkheid heeft om uitzonderlijke dingen te realiseren“, aldus Gatien du Bois. “Rally-raid is een echte drug, die de geest bevrijdt“, zegt Henrard. “De volledige concentratie die nodig is voor deze wedstrijd laat toe alle andere dagdagelijkse dingen te vergeten die de geest vergiftigen. Zelf ben ik goed thuis in het woestijnzand, dat kan een voordeel zijn. %aar ik denk ook dat het een vermoeiende en zenuwslopende wedstrijd wordt zonder veel rustmomenten. De duinen zijn altijd een onzekere factor en dat brengt stress mee. We zullen op de proef worden gesteld!”

#424 Philippe Lambilliotte-Maxime Lambilliotte (Dunbee – klasse T1.4 /2WD) Henrard Racing Team

Ook vader en zoon Lambilliotte zitten op een van de markante Dunbee “VW Kever” wagens van Henrard. Vader Philippe werd lang geleden verliefd op Afrika en de Brusselse advocaat mocht in de voorbije Rally van Marokko proeven van de rally-raid. Met zoon Maxime gaat hij nu op avontuur in de Dakar.
We kijken er heel erg naar uit en we beseffen ook wat een voorrecht het is dit te mogen meemaken. Maxime is intelligent en zeer volwassen. Hij helpt me om mijn vechtlust als rijder wat af te remmen. Als niet-professional moet je een beetje afstand nemen van deze wedstrijd en je niet laten meeslepen. De duinen worden moeilijk en er zal weinig rust worden gegund. Je moet altijd blijven opletten om niet vast te rijden. We hebben een lichte buggy met soepele motor, ideaal voor de duinen. Ik hoop alleen dat we geen mechanische pech krijgen.”

#320 Fabien Lurquin (LCR30 Buggy – klasse T1.3 /2WD) SRT Racing

Luikenaar Lurquin is aan zijn achtste Dakar toe als copiloot en neemt opnieuw plaats naast Fransman Mathieu Serradori. Ook zij zetten zich in voor een goed doel: Léo. Het is een organisatie die families helpt van wie de kinderen door kanker zijn getroffen. “Dat is ons voornaamste doel“, zegt de Fransman. “We willen een betrokkenheid creëren en het publiek sensibiliseren. We rijden in hun kleuren en zullen één euro storten voor elke kilometer die we afleggen.”

#326 (SMG Buggy – klasse T1.3 /2WD) Geely Auto Shell Cooper tyre

Stéphane Prévot, de doorwinterde rallynavigator en copiloot, zit in de rechterstoel naast de Franse circuitrijder Philippe Gache

#348 Charly Gotlib (Can-Am Maverick X3 – klasse T3 SxS) SN Speed Team

Dakar-veteraan Charly Gotlib reed maar liefst 30 Dakars en vormt voor deze editie een duo met de Fransman Claude Fournier op een all-wheel drive buggy.

Jean-Marc Fortin – Overdrive Racing

We kunnen uiteraard dit stuk niet besluiten zonder Jean-Marc Fortin te vermelden. De Belgische tuner brengt met Overdrive Racing een leger van 102 teamleden en liefst elf Toyota’s aan de start, waaronder de drie “fabriekswagens” van Gazoo Racing.

 

(foto: press x-raid)

 

You may also like
Dakar 2023: Loeb voor zijn zesde, Al-Attiyah op weg naar zege
Dakar 2023: eerste deel marathon Empty Quarter maat voor niets, de Mevius in de problemen
Dakar 2023: G Rally Team na acht etappes leider in de categorie T3 
Dakar 2023: weer ritwinst voor Nasser Al-Attiyah en Toyota