Home > #Hoofdnieuws > Dakar: de Belgen – deel 1: de trucks

Dakar: de Belgen – deel 1: de trucks

Op 6 januari 2019 gaan 18 Belgen verdeeld over zes wagens en vier trucks van start in de 41ste Dakar. In vergelijking met vorig jaar starten er 6 Belgen meer. Voor het eerst sinds 2016 start er geen enkele Belgische motorrijder. Wij starten met de zwaargewichten. 

#523 Van Delm-Keysers-Vaesen (Ford CAR40 – klasse T4.2) VDR Truck Racing powered by Ford Otosan

Samen met Yves Rutten ging Peter Van Delm de uitdaging aan om twee volledig Belgische bemanningen aan de start van de Dakar te brengen. Zes landgenoten worden zo gegroepeerd op twee gloednieuwe Ford CAR40 vrachtwagens, Ford Otosan in Turkije pepte de motoren op. Voor Peter, eigenaar van het Antwerpse bedrijf Van Delm Transport, is deelnemen een jongensdroom die uitkomt.Hij laat zich vergezellen van ervaren navigator Kurt Keysers en van debutant-mecanicien Steven Vaesen.

Vijftien jaar geleden keek ik naar de Dakar op de televisie en zag ik een truck een wagen inhalen in een grote stofwolk. Sinds toen droomde ik ervan deel te nemen. Het wordt een leerschool. We zullen rijden zonder ons te bekommeren over de stand en de andere trucks“, aldus Van Delm.
Peter en Yves belden me in april“, zegt Kurt Keysers. “Enkele weken eerder werd ik derde in de Morocco Desert Challenge. Dit is een nieuw project en het ziet er allemaal heel goed uit. Het zou mooi zijn als we beide trucks aan de finish krijgen, voor een eerste deelname het allerbelangrijkste. Voor mij is het al de zesde deelname en vier keer reed ik al uit. Vorig jaar was ik team manager voor Autolife. Interessant om eens te zien hoe het er van de andere kant aan toe gaat. Met Dave Ingels wonnen we de klasse 6×6 want we waren de enigen aan de finish! In de Dakar kan alles gebeuren dus is het belangrijk om altijd positief te blijven.

#530 Rutten-Convents-Franco (Ford CAR40 – klasse T4.2) VDR Truck Racing powered by Ford Otosan

Tien jaar geleden haalde Yves Rutten voor het eerst de finish van de Dakar met compaan Peter Van Delm. Rutten, ingenieur in het Ford testcenter in Lommel, legde contact met de Turkse Ford Otosan company. Zij verzorgden de twee trucks voor het team, die een prototype versie zijn van Ford’s gekende “Cargo”. De Genkenaar was nog betrokken bij een verkeersongeval in december maar werd goed bevonden voor deelname. Rutten laat zich vergezellen door mecanicien Peter Convents en corijder Christophe Franco, beiden debutanten in de Dakar

Bij Ford Europe werk ik aan de aandrijftrein en zo kende ik Ford Otosan. Met Peter reed ik al eerder de Dakar en we wilden nu eens terug gaan met een snellere truck in de klasse onder de 10 liter. We contacteerden het Ford Otosan management. Ze vonden het een goed idee, maar alles heeft zijn tijd nodig. In totaal duurde het drie jaar om alles rond te krijgen, we kregen de trucks uiteindelijk in december 2017. Maar we hebben nu een groot bedrijf achter ons, al werden de trucks geheel privé opgebouwd in België. Het was boeiend. We moesten eigen oplossingen vinden. Het leuke aan een prototype is dat elk schroefje zijn eigen geschiedenis heeft! Het is een uitdaging en als Ford werknemer is het heel speciaal dat je kan werken met die blauwe ovaal vooraan op de motorkap. We hopen de beide wagens aan de finish te krijgen, dat zou al een zege op zich zijn. Verder willen we zoveel mogelijk gegevens verzamelen voor later. Het wordt een grote test, dus zullen we ons best doen.

#534 Berghmans-Geens-Colin (Iveco Trakker – klasse T4.3) Team Toyota Overdrive

Deze Iveco Trakker wordt bemand door een Lommels duo, Dave Berghmans en Bob Geens, met mecanicien Damien Colin uit Chenee. Zij treden op als snel assistentievoertuig voor Overdrive Toyota. Voor Berghmans is het belangrijk op tijd op de juiste plaats aanwezig te zijn.
Daar heb ik vertrouwen in. We hebben een goede truck en dat zou geen probleem mogen vormen. Het is mijn derde Dakar maar wel mijn eerste als rijder. Dat wordt dus even iets anders maar ik kijk ernaar uit. Ik heb wat gereden in Marokko, dus dat zou in orde moeten komen, ook al zijn de duinen in Peru veel hoger. Zelf zit ik al sinds 2009 in de rally-raid, via mijn goede vriend Jacky Loomans. Ik deed enkele bajas en reed in 2010 als mecanicien mee op een voor het Art of Speed team in de Africa Eco Race.

#509 Peter Willemsen (Iveco Powerstar- klasse T4.2 ) Team Petronas De Rooy

Mecanicien Peter Willemsen, die dit jaar opnieuw in zee gaat met een ervaren Nederlands duo, Tom Van Genuchten en Bernard Der Kinderen, is ook niet aan zijn proefstuk toe want de Hoogstratenaar rijdt dit jaar zijn 12de Dakar, met een 8ste plaats bij de Trucks vorig jaar als beste resultaat.

 

(foto: vdrtruckracing.com)

You may also like
Dakar 2023: Loeb voor zijn zesde, Al-Attiyah op weg naar zege
Dakar 2023: eerste deel marathon Empty Quarter maat voor niets, de Mevius in de problemen
Dakar 2023: G Rally Team na acht etappes leider in de categorie T3 
Dakar 2023: weer ritwinst voor Nasser Al-Attiyah en Toyota