Home > #Hoofdnieuws > WRC: wie was er ooit wereldkampioen?

WRC: wie was er ooit wereldkampioen?

Wereldkampioenen rally, er zijn er 19, die onderling 41 titels verdeeld hebben. Frankrijk is de grote slokop de laatste jaren met 15 titels en dat met amper drie rijders: Sébastien Loeb (9), Sébastien Ogier (5) en Didier Auriol die in de jaren negentig van de vorige eeuw zijn illustere landgenoten vooraf ging. Finland won dan weer 14 titels, maar wel met zeven verschillende rijders.

Mogelijk komt er dit weekend een einde aan veertien jaar Franse hegemonie in het WK Rally, veertien seizoenen waar een ‘Sébastien’ de lakens heeft uitgedeeld, eerst Loeb en dan Ogier. Waar de ex-turner het steeds met Citroën deed, behaalde Ogier titels met VW en Ford, met als optie Citroën volgend seizoen. Alleen al voor uitstraling van de rallysport zou een titel van Ott Tänak of Thierry Neuville dus een frisse wind door de gangen van het WK kunnen laten waaien. Achter de Fransen volgt Finland op één lengte, met Markku Alèn, Ari Vatanen, Hannu Mikkola, Timo Salonen (allen één), Juha Kankkunen (4), Tommi Mäkkinen (4) en Marcus Grönholm (één). Ook Zweden met Stig Blomqvist en Noorwegen met Petter Solberg staan op de erelijst voor Scandinavië. Italië, Spanje, Duitsland en GB zijn de andere naties die één of twee wereldkampioenen tellen.

Colin McRae was met zijn 27 de jongste wereldkampioen, Hannu Mikkola met zijn 41 de oudste. Overigens beleven we een spannend seizoen, maar het is niet uitzonderlijk. Al vijfmaal bedroeg het verschil tussen de wereldkampioen en vicewereldkampioen amper één punt. De laatste maal was dat tussen Loeb en Mikko Hirvonen in 2009. Last but not least is Daniel Elena de meest bekroonde corijder, ook met negen titels.

Zondagochtend, rond de klok van vier uur ’s ochtends Belgische tijd, weten we dus wie zijn naam op de erelijst van het jaartal 2018 mag inschrijven.

You may also like
In een notendop: ERC en WRC
In een notendop: rally
WRC Mexico: tien WRC’s en zestien WRC2
WRC 2024: met Letland op de kalender