Home > #Hoofdnieuws > WRC Spanje: Loeb wint, Ogier WK-leider

WRC Spanje: Loeb wint, Ogier WK-leider

Wat een sport… De rally van Spanje hield ons letterlijk tot op de meet in spanning en uiteindelijk won Sébastien Loeb de wedstrijd, met 2,9 seconden voor Sébastien Ogier, die de nieuwe WK-leider wordt. Voor Loeb is het de 79ste zege in zijn carrière. In extremis pakte Elfyn Evans de derde plaats van Thierry Neuville, die in de allerlaatste kilometer lek reed en naar de vierde stek zakte.

© Fot: Benjamin Renard

De Powerstage werd een ware thriller, perfect in lijn van de hele wedstrijd en bij uitbreiding het hele seizoen WRC 2018. Dat het net juist Neuville moet zijn die lek reed in de laatste meters, is uiteraard voor de Belgische fans een opdoffer, maar met drie punten bonus op Neuville, is Ogier nog niet zeker van zijn stuk. Bovendien opent Ogier in Australië en dat is uiteraard een nadeel.

We hebben een stuk steen geraakt, mogelijk van Evans, ik wilde het ontwijken, maar dat lukte niet”, klonk het bij Neuville, dramatisch na de finish van de Powerstage. Onze landgenoot had gevochten, leek op weg naar de derde plaats en bog wat extra punten in de Powerstage, maar het mocht dus niet zijn. Evans ging over de Hyundai-rijder… voor een halve seconde. Vooraan leek Ogier dichter bij Loeb te komen, die enorm onderstuur had, maar de wereldkampioen kon Loeb niet van een 79ste zege in het WK houden, een record dat nog wel even standhoudt. Loeb liet doorschijnen dat stoppen met een zege misschien wel een optie kan zijn… Zien we de legende volgend seizoen nog terug of zagen we hier de laatste grote kunsten van een levende rallylegende?

Sébastien Ogier van zijn kant was heel gelukkig: “Het was weer zo intens, zo dramatisch, tot de laatste meters, dit is de rally waar je van houdt. Ik vertrek naar Australië als leider en zal moeten openen, maar dat is dan zo, Thierry moet nog steeds voor me eindigen om wereldkampioen te worden.

In het WK telt Ogier nu 204 punten, voor Neuville die er 201 heeft. Echter met 181 punten is ook Ott Tänak – die zesde werd en de Powerstage won – niet uitgeteld voor de titel! In de stand bij de constructeurs leidt Toyota (331), voor Hyundai (319) en Ford (306). In WRC2 won Kalle Rövanperra voor Skoda.

 

You may also like
WRC 2023: Ogier in Mexico, Gap weer klaar voor Monte-Carlo
WRC Zweden: zeven Belgen en weer een vloot WRC2-deelnemers
WRC Monte-Carlo – Martijn Wydaeghe: “Wij willen voor de titel meevechten”
WRC 2023: wat u moet weten voor de start van het seizoen