Home > #Hoofdnieuws > WRC Spanje: Neuville veilig door veegdag, Tänak leidt stevig

WRC Spanje: Neuville veilig door veegdag, Tänak leidt stevig

Het werd een zeer stoffige eerste wedstrijddag in Spanje, in de bergen ten westen van de feeststad Salou. Ott Tänak toonde er hoe goed hij nog steeds in vorm is, met regelmatige tijden vooraan en uiteraard de leiding in de wedstrijd. De Est leidt in Spanje, terwijl zijn titelrivalen Sébastien Ogier en Thierry Neuville het moeten stellen met een zevende en negende plaats, op respectievelijk 39,4 en 59,7 seconden en dat na veel veegwerk…

Laten we starten met Thierry Neuville, de man die vandaag letterlijk als stofzuiger diende. We waren zelf getuige van een passage in de vierde proef van de dag, de 39-kilometer lange proef van La Fatarella –Vilalba. Voor de passage van Neuville lag er letterlijke een tapijt aan gravel en onze landgenoot moest er zijn weg door banen. “Ik heb heel de dag gedaan wat ik kon en moest vegen, wat we dan ook gedaan hebben, met enkele heel kleine foutjes, maar we blijven in het zog van Sébastien Ogier hangen.” Na de passage van de Hyundai van Thierry Neuville waren er al twee duidelijke lijnen, wat dus ook bewijst hoe groot het verschil is tussen de eerste en tweede in de startorde.

Sébastien Ogier had het dus iets makkelijker dan Neuville, maar echt een vuist maken tegen de man vooraan kon hij ook niet. Ford-rijder Ogier hoopt op regen voor morgen en moeilijke omstandigheden op het asfalt in de bergen: “Dat zou het voor iedereen hetzelfde maken en dat schept mogelijkheden.

Tänak stevig leider!

De wedstrijd vooraan is er dus één onder aanvoering van Tänak die deze namiddag iets minder dominant was dan tijdens de ochtendlus. “We waren minder in het ritme deze namiddag en ik weet niet waarom”, aldus de man in de Toyota Yaris.

Tänak leidt hoe dan ook, met 26,8 seconden bonus op Dani Sordo (Hyundai), 29,7 seconden op de eerste Ford Fiesta WRC, het exemplaar van Elfyn Evans en de negenvoudige wereldkampioen Seb Loeb volgt op 30,2 seconden, uiteraard in zijn Citroën C3 WRC. Jari-Matti Latvala sluit de top voorlopig af op 37,6 seconden van zijn teamgenoot Tänak. Latvala won overigens drie van de zes proeven vandaag, tegen één voor Sordo, Mikkelsen en Tänak.

Morgen, zaterdag, staan er zes volwaardige asfaltproeven op het menu en een showproef in Salou zelf na afloop van de dag.

You may also like
In een notendop: ERC en WRC
In een notendop: rally
WRC Mexico: tien WRC’s en zestien WRC2
WRC 2024: met Letland op de kalender