Home > #Hoofdnieuws > WRC Spanje: het wordt ernst nu

WRC Spanje: het wordt ernst nu

Vandaag verscheen in Het Laatste Nieuws een duidelijke voorbeschouwing op de komende WK-manche in Spanje. “Rekenen mag niet meer”, luidt de titel en dat is ook zo voor Thierry Neuville, maar evengoed voor Sébastien Ogier en Ott Tänak.

14 jaar al krijgt de rallyliefhebber een Fransman als wereldkampioen. Eerst negenmaal Loeb, dan vijfmaal Ogier. Thierry Neuville heeft een uitgelezen kans om de hegemonie te doorbreken en zo voor het eerst sinds Petter Solberg in 2003 niet de Marseillaise op het eindpodium te laten klinken.

Donderdagavond start in het Spaanse feeststadje Salou de 12de en voorlaatste manche van het WK Rally. In tegenstelling tot de F1, is de spanning in het WRC wel te snijden, met drie kanshebbers op de wereldtitel. Onze landgenoot Thierry Neuville telt respectievelijk 7 en 21 punten meer dan Sébastien Ogier (Ford) en Ott Tänak (Toyota).

De Belgische Hyundai-rijder pakte de WK-leiding al na een sensationele zege in het besneeuwde Zweden, de tweede rally van het seizoen en liep met zeges in Portugal en Sardinië stevig op de concurrentie uit. Maar slechts één podium in de voorbije vier wedstrijden maakt dat Neuville niet meer kan of mag rekenen. In Spanje en Australië, samen goed voor zestig punten, moet er aan 100% gescoord worden. Tevreden zijn met een vierde of vijfde plaats is er nu niet meer bij. Neuville: “We hebben in Turkije en Wales onze voorsprong fors zien slinken, maar wij zijn wel nog steeds de WK-leiders.

Spanje wordt echter een zware opdracht voor Neuville. Hij deed er nog nooit beter dan een derde stek, terwijl Ogier er driemaal in vijf seizoenen won. Daarnaast start Neuville als WK-leider als eerste, wat op de onverharde wegen een nadeel is. Spanje is een vreemde rally, met onverhard op vrijdag en asfalt op zaterdag en zondag. Op asfalt toonde de Hyundai van Neuville zich dit seizoen bovendien niet erg overtuigend. Neuville relativeert: “We hebben veranderingen aan de wagen aangebracht, met het oog op die proeven op asfalt. Dat werk zal hopelijk zijn vruchten afwerpen.

Psychologische spelletjes

Sébastien Ogier gelooft er alvast absoluut in: “Ik heb met mijn zege in Wales ook weer het geloof in mijn WK-kansen teruggekregen. We staan nog niet waar we willen, maar we zijn er dichtbij.”

Duidelijke (oorlogs)taal van Ogier, die maar al te graag psychologische spelletjes speelt en daarbij Neuville vaak in het vizier neemt. Weerstaan aan die druk zal een belangrijk element in de titelstrijd worden.

De Est Ott Tänak, van zijn kant, is nog duidelijker: “Als we wereldkampioen willen worden, moeten we gewoon tweemaal winnen. Onze auto is zeer goed op onverhard en asfalt en we hebben de Yaris nog beter gemaakt tijdens de testen voor deze rally.” Die ambitie geldt niet alleen voor de Est, maar ook voor Neuville en Ogier.

De wedstrijd start donderdagavond en eindigt zondagmiddag na 18 proeven.

You may also like
In een notendop: ERC en WRC
In een notendop: rally
WRC Mexico: tien WRC’s en zestien WRC2
WRC 2024: met Letland op de kalender