Ze zijn eraan begonnen: het studententeam van de KU Leuven is gestart aan de meest extreme zonnewagen race ter wereld. Ondanks na de start even stil te staan, is het team erin geslaagd om de competitie achter hen te laten. Op het einde van de eerste dag staat het studententeam van de KU Leuven op de eerste plaats in de ranking. Waar het team morgen zal eindigen, is nog een vraagteken.
Spannende start
Omstreeks 12h45 vertrok het Belgische Solar Team in Santiago, Chili. Ze nemen deel aan de Carrera Solar Atacama, waarbij ze in totaal 2500 km zullen rijden, van Santiago tot Arica in het noorden. Het traject neemt hen mee van de Atacama woestijn tot de hoge toppen van het Andes gebergte. Ze moeten pieken van 3400 meter boven zeeniveau overbruggen.
De officiële start vond plaats bij La Moneda, het plein voor het presidentieel paleis. De eerste kilometers van de race reed de zonnewagen door het drukke verkeer van Santiago, wat voor heel wat spanning zorgde bij de chauffeur. “We werden onder politie-escorte begeleid omdat het verkeer volledig vast zat, maar zij dachten blijkbaar dat een zonnewagen niet sneller dan 50km per uur kon rijden,” zegt Jasper schrijvers, piloot uit Leuven. “Nadien zijn we wel echt volle gas kunnen gaan vandaag.”
Inhaalrace
Het team startte als laatste aan de Carrera Solar Atacama en is dus meteen begonnen aan de inhaalrace. De inhaalrace verliep vlot, al heeft het studententeam even naast de kant van de weg gestaan wegens een klein elektronisch probleem met de motor. Gelukkig had dit geen drastische invloed op de strategie van het team want op minder dan 2 minuten was de Punch 2 alweer op weg.
De grootste uitdaging van de race is het klimaat: “Het weer is onvoorspelbaar, zeker in de bergen waar we morgen toch wel in terecht komen,” vertelt Ruben Dekeyser, strategie uit Bierbeek. “Strategisch gezien is het een hele uitdaging.” Door het onvoorspelbare weer is het moeilijk om in te schatten waar het team morgen zal eindigen.
Onbekende situaties
Op de eerste dag is het team van ingenieursstudenten al heel wat onbekende situaties tegengekomen. Zo is de Punch 2 voor de eerste keer door een tunnel gereden. Daarnaast wordt er op de Chileense wegen ook tol geheven, en ja, ook de zonnewagens moeten hiervoor betalen. Telkens wordt er een volgwagen voorop gestuurd om ervoor te zorgen dat er niet te veel tijd verloren wordt.