Home > Rally > ERC > EK Rally: ererondje voor kampioen Lukyanuk in Letland

EK Rally: ererondje voor kampioen Lukyanuk in Letland

Op vrijdag start de Rally van Letland, de afsluitende proef van het Europese kampioenschap rally 2018. De kampioen is ondertussen gekend. De Rus Aleksey Lukyanuk komt naar de ‘Rally Liepaja’ met de zekerheid van de titel. Maar voor heel wat anderen, en niet in het minst voor de Letten zelf, zijn er nog mooie prijzen te verdelen!

Na de Rally van Polen werd het stilaan duidelijk: Lukyanuk is de Europese rallykampioen 2018. Een gegeven dat een beetje onder de radar passeerde. “Waarom?”, kan men zich afvragen. Het antwoord is ietwat technisch. Zowel Lukyanuk als uitdager Magalhaes verlieten Polen met nul punten. De Rus ging dus naar Letland met een voorsprong van 35 punten. “Klaar“, zou u kunnen denken want met 25 punten voor een zege kan de Portugees hem niet meer bijhalen. Juist ja…maar een bepaling in het puntenreglement zegt dat er per etappe maximaal zeven punten kunnen worden bijverdiend als die etappes minimaal 25% van de totale lengte aan klassementsproeven bevatten. En wat markeert men op het rallyschema van de Rally Liepaja? Etappe 1, op zaterdag 13 oktober, omvat 23%. Geen mogelijke 39 punten dus (25 +7 +7 voor de twee etappes) en bijgevolg Lukyanuk zeker van de titel!

Letten op het voorplan in eigen land

Lukyanuk zal echter zijn campagne 2018 op de Ford Fiesta R5 zeker nog op een positieve noot willen afsluiten in de Baltische staten, die hem al zoveel geluk brachten. Maar de Letten zelf zullen alle ogen gericht hebben op Nikolay Gryazin, de Let van Russische afkomst (heel wat Letten zijn etnische Russen). Hij leidt op zijn Skoda Fabia R5 het Junior U28 klassement en haalde al op de Canarische Eilanden en in Polen de algemene zeges binnen, iets wat in eigen land zeker prioriteit zal krijgen! Als hij Chris Ingram (Fiesta R5) en Fabian Kreim (Fabia R5) kan afhouden, dan is de titel voor hem. En dan is er nog die andere Let: Martins Sesks. Hij had even uitzicht op een vroege titel in de Junior U27, maar zal dat nu moeten afwerken in eigen land. Enkel de Zweed Tom Kristensson kan hem nog dwarsliggen, maar dan moet die wel winnen en mag Sesks geen vier punten halen. Een opvallende eenmalige verschijning wordt Reinis Nitišs, de Letse rallycross held die zal proberen in de productieklasse ERC2 de zege te pakken.

De Rally van Letland telt 12 proeven over 205,83 kilometer op gravel, voor een totale afstand van 824,29 kilometer. Vrijdag is er de shakedown en de kwalificatiesessie, zaterdag 13 oktober start het echte werk en zondag 14 oktober kennen we de winnaar van de rally en de Europese kampioenen in alle klasses.

(foto: fiaerc.com)

You may also like
ERC: ongewijzigde kalender 2020
ERC: Basso leidt in Rome. Opgave Munster.
ERC Polen: opgave Grégoire Munster in zicht van finish
ERC Polen: Munster wil doorgaan op zijn elan