Home > Circuit > Nigel Bailly, eerste rijder met beperkte mobiliteit om deel uit te maken van de Black Knights

Nigel Bailly, eerste rijder met beperkte mobiliteit om deel uit te maken van de Black Knights

Nigel Bailly, een piloot met een beperkte mobiliteit, vervoegt officieel de Zelos Black Knights met als doelstelling deel te nemen aan de 24 Uur van Le Mans in 2020.

Na Xavier Siméon, Livio Loi, Barry Baltus en Guillaume De Ridder is het nu de beurt aan Nigel Bailly om het team van de Zelos Black Knights te vervoegen. De 28-jarige jongeman, verlamd aan beide benen door een motocrossongeval op 14-jarige leeftijd, is de eerste piloot met een beperkte mobiliteit die het opleidingsprogramma van Zelos vervoegt.

Een tweede seizoen in de SRX Cup

Nigel Bailly is van kleins af aan in de ban van gemotoriseerde sporten en vervoegt de Black Knights in het kader van twee projecten: de SRX Cup en de 24 Uur van Le Mans 2020.

Dit jaar staat Nigel aan de start in de SRX Cup, een monotypekampioenschap in de rallycross dat wordt betwist aan het stuur van SsangYong pick-ups waar hij momenteel de vierde plek in de algemene tussenstand bezet, en voor 2019 staat een gelijkaardig programma op het menu.

Doel: Le Mans 2020

In september werd Nigel Bailly geselecteerd om deel uit te maken van de opleiding van Fredéric Sausset, aan de zijde van voormalig MotoGP-rijder Takuma Aoki en de Fransman Snoussi Ben Moussa. De ambitie: in 2020 voor het eerst een volledig gehandicapt rijdersteam aan de start brengen van de meest prestigieuze race ter wereld, de 24 Uur van Le Mans.

Een doel dat Zelos heeft gemotiveerd om alles in het werk te stellen zodat het project werkelijkheid zou worden. Nigel krijgt onder meer steun in de zoektocht naar sponsors en partners.

Een druk sportief programma

Als voorbereiding heeft de opleiding Frédéric Sausset, en dus ook Nigel, dit jaar al deelgenomen aan drie races van het VdeV-kampioenschap aan het stuur van een LMP3 uit de Prestige-categorie. Twee daarvan, in Paul Ricard en Navarra, werden beloond met een podiumplek.

In 2019 nemen Nigel en zijn teamgenoten deel aan het VdV-kampioenschap aan het stuur van een LMP3-prototype. Zes races staan nu al op het programma: Le Castellet, Monza, Red Bull Racing, Silverstone, Spa-Francorchamps en Portimao. Het programma van 2020 zal het ELMS-kampioenschap (European Le Mans Series) vervoegen, met als kers op de taart: de deelname aan de 24 Uur van Le Mans.

Freddy Tacheny, CEO Zelos: “Zelos linkt zich met veel plezier aan dit prachtige avontuur, waarin sportieve kwaliteit en zichzelf overstijgen gecombineerd wordt. Het project maakt deel uit van het DNA van Zelos, dat onze Belgische rijders naar het hoogste niveau probeert te brengen. En toch mogen we niet op onze lauweren blijven rusten. Zelos gaat er alles aan doen om de nodige geldsom bij elkaar te krijgen om de deelname in Le Mans 2020 te verzekeren.”

Nigel Bailly, Black Knights-rijder: “Door deel te nemen aan de de 24 Uur van Le Mans in 2016 heeft Frédéric Sausset (de eerste gehandicapte piloot in de dubbele race rond de klok) bewezen dat het mogelijk was om een handicap te koppelen aan sport op hoog niveau. Ik ben nog niet op zijn niveau en het leerproces is nog lang, maar ik kan u verzekeren dat we op de goede weg zijn. Dankzij de inbreng van Zelos in dit project wordt mijn kans om dit programma te concretiseren alleen maar groter. Daarom wil ik Zelos ook uitgebreid bedanken. Ik ben erg fier om de kleuren van ‘Zelos Home of Sports’ te mogen dragen.”

Didier de Radiguès, kapitein van de Black Knights: “Nigel heeft het perfecte profiel om lid te worden van de Black Knights. Het hart van Nigel ligt bij de tweewielers, net als bij ons, aangezien hij er zijn waarde heeft bewezen. Ik voel een band tussen ons beiden, aangezien ook ik ben overgestapt van de motorfiets naar de auto en ook ik heb deelgenomen aan Le Mans. Het gaat hier om een nog veel sterker avontuur tussen mens en machine, dat bovendien erg boeiend en futuristisch beloofd te worden. Nigel is in mijn ogen een van de meest verdienstelijke rijders. Het is zo al moeilijk om professioneel rijder te worden, maar door zijn handicap ligt die grens natuurlijk nog een stuk hoger.”

You may also like
BRX: Officiële lancering Junior X Cross Car Kampioenschap tijdens het World RX te Spa
In de kijker: Barry Baltus
Moto E: elektrische serie binnen MotoGP weekends in 2019
WRX: Autosportwereld.be sprak met Guillaume De Ridder