Home > #Hoofdnieuws > VAS RX: Andy Leysen kampioen in klasse B

VAS RX: Andy Leysen kampioen in klasse B

Vandaag werd op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen de achtste en laatste manche van het regionale (VAS) kampioenschap rallycross afgewerkt. Twee kampioenen waren reeds gekend, met name Didier Dexters in de klasse A en Rudy Loodts in de promo-klasse. Enkel in de klasse B, plus 1600cc, wachtte er nog een spannend duel tussen BMW-rijders Andy Leysen en Jonas Kemps. Onder wel erg zomerse omstandigheden werd de finalewedstrijd afgewerkt. 

Regionaal klasse B: Eindelijk Leysen
En het zou spannend blijven tot en met de laatste finale van de dag in de zwaarste VAS-klasse. In de eerste heat verslikte Andy Leysen zich in zijn start, waarna hem slechts een zevende tijd lukte terwijl hij zijn concurrent Jonas Kemps naar een besttijd zag snellen. Maar daarna zette Leysen orde op zaken door de volgende twee heats op zijn naam te schrijven. De pole in de A-finale was dan ook voor de leider in het kampioenschap. Naast hem zagen we Jonas Kemps de tweede startplek innemen. Voor Kemps was de opdracht eenvoudig, enkel winst zou nog een kans op de titel bieden maar dan mocht Leysen niet tweede eindigen. In alle andere gevallen was de titel voor Leysen. Na het startsein was het Andy Leysen die het zestal leidde. En die gaf de leiding niet meer uit handen om zo naar de winst èn titel te snellen voor Kemps, die niet echt een bedreiging kon vormen. Na hen was het Stijn Severyns die met zijn Opel Ascona naar de derde plaats reed. Leysens relaas na de wedstrijd: “Ik had enorm veel zenuwen! Toen ik dan in de eerste reeks ook nog eens de start miste en maar een zevende tijd kon zetten en Kemps de snelste tijd zag pakken dacht ik onmiddellijk, toch niet weer hé. Ik heb er al eens een paar keer kortbij geweest toen het op de valreep toch niet lukte. En in de finale perste ik er enkele snelle rondjes uit toen Jonas ging jokeren. Dat was genoeg om te winnen. Eindelijk! Ik kan het nog niet vatten. Voor volgend jaar blijf ik zeker VAS rijden. Het was weer een mooi kampioenschap en het zit allemaal kort bij elkaar. Ik strijd ook liever hier mee voor winst dan nationaal voor hoogstens een zesde plek ofzo te rijden.”

Regionaal klasse A: Dexters wint op de valreep
Didier Dexters, reeds zeker van de titel sinds augustus, behaalde in Maasmechelen zijn zesde overwinning van het seizoen en gaf zo zijn titel nog wat extra glans. Op het einde van de finale was het nog erg spannend en kwamen Wouter Desender (Honda Civic) en Davy Wynants (Seat Ibiza) wel erg dicht bij de Toyota MR van Dexters. Maar Dexters hield echter het hoofd koel. “Mijn spiegels raakten beschadigd in de finale waardoor ik geen idee had van wat er achter me gebeurde“, gaf Dexters mee na afloop, “ik reed dan maar erg verdedigend en kon nog net winnen. Ik wist echt niet hoe ver of dicht ze zaten.”

Promo Klasse C:  Devlin Thijs voor zijn vierde
In de Promo-klasse zagen we in drie heats evenveel verschillende rijders de snelste neerzetten, met name Danny Kunnen (Toyota) en de Corsa-rijders Rudy Loodts en Devlin Thijs. De eerste start van de A-finale werd hier stilgelegd na een stevige crash met Rudy Loodts als slachtoffer. Loodts vroeg en kreeg reparatietijd en in de herstart kwam Loodts, reeds kampioen sinds de Glosso-race in september, het beste weg. Maar enkele ronden later nam Devlin Thijs het commando over en zagen we verderop de Corsa van Loodts zienderogen vaart verminderen. Loodts wist wel de tweede plek vast te houden, nog voor Peugeot-rijder Wim Van Tiggelen. Devlin Thijs wist dan weer zijn vierde opeenvolgende overwinning van het seizoen te behalen.

De kampioenen Didier Dexters, Andy Leysen en Rudy Loodts

De regionale rallycross-rijders gaan nu de winterpauze in. De wedstrijden hernemen dan begin maart 2019.
(foto’s J Dingenen)

You may also like
VAS RX: Glossso werkt richting 2021
VAS RX: De kampioenen zijn gekend
VAS RX: Putzeys, Desender en Driesen winnen op de Duivelsberg
VAS: voorlaatste manche in regionale rallycross