Home > #Hoofdnieuws > WRX: Johan Kristoffersson wint in Letland

WRX: Johan Kristoffersson wint in Letland

De Zweed Johan Kristoffersson won met zijn Volkswagen Polo in Letland, meer bepaald in Riga, de negende manche van het Wereldkampioenschap Rallycross. Daarmee wint hij reeds de achtste maal dit seizoen. De voorsprong op zijn landgenoot Mattias Ekström (Audi) bedraagt nu maar liefst 73 punten.

Kristoffersson won op het Bikernieki Race Circuit alweer drie van de vier kwalificatiereeksen, was ook de beste in zijn halve finale en liet de tegenstanders onmiddellijk achter zich in de start van de finale. Even leek Ekström het tempo te kunnen bijhouden maar na het jokeren breidde Kristoffersson zijn voorsprong verder uit. Peugeot leek na de halve finales nochtans de kaarten in handen te hebben om de winst binnen te halen. De drie Peugeot-rijders Sébastien Loeb, Timmy Hansen en Kevin Hansen werden immers één, twee en drie in hun halve finale maar Loeb kwam vanop de eerste rij niet goed weg en moest in de achtervolging. Verder dan een derde plek na Ekström kwam de Fransman niet meer. De  Fin Niclas Grönholm kon met zijn Hyundai het weekend afsluiten op een verdienstelijke vierde plek, nog voor de Peugeots van de broers Timmy en Kevin Hansen. Petter Solberg, Kristofferssons teamgenoot, verkeek zijn kansen in de start van zijn halve finale.

Euro RX Supercars: Nitiss wordt kampioen voor eigen publiek
Reinis Nitiss  deed de banken trillen en won voor een erg enthousiast publiek zijn thuiswedstrijd. Nitiss was met de Ford Fiesta reeds zeker van de Europese titel nadat hij zich plaatste voor de halve finales maar zette met een prachtige overwinning de titel nog meer in de verf. De Fransman Cyril Raymond, onderweg met een Peugeot, kwam op het eind nog erg kortbij maar kwam net te kort om Nitiss echt te bedreigen. Raymond gaf op de persconferentie te kennen ook nog aan te treden in de WK-wedstrijd van Buxtehude half oktober. Achter dit duo werd de uittredend Europees kampioen Supercars, Anton Marklund, derde met de VW Polo, genoeg om vice-kampioen te worden.

Euro RX Super1600: Baciuska neemt de leiding
In Super1600 won de Litouwer Rokas Baciuska met zijn Audi S1 van Volland Racing. Daarmee komt Baciuska ook aan de leiding met nog één wedstrijd in het Duitse Buxtehude voor de boeg. Baciuska telt 8 punten meer dan de Rus Aydar Nuriev (Skoda) en 12 punten meer dan de Let Artis Baumanis (Audi).

De volgende WK-wedstrijd is er reeds eind september in Austin, Texas. De WK-wagens worden overigens vanuit ons land, meer bepaald via de luchthaven van Luik, naar Amerika gevlogen.

(foto’s J Dingenen)

You may also like
WRX en Euro RX: enkele kalenderwijzigingen
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
WRX 2023: terug naar Mettet
WRX en Euro RX: kampioenen winnen op de Nürburgring