Home > VAS > Regularity > Belgian Westhoek Classic met favorieteneditie

Belgian Westhoek Classic met favorieteneditie

Vrijdag is het dan eindelijk zover: de Belgian Westhoek Classic gaat op pad. Het is een van de hoogtepunten van het seizoen voor de aanhangers van oriëntatie- en regelmatigheidswedstrijden.

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 september vertrekt de Belgian Westhoek Classic vanop de Grote Markt in Ronse. Voor het eerst in 13 jaar verlaat deze klassieker onder de regelmatigheidswedstrijden daarmee de Kortrijkse thuisbasis.  “Een wedstrijdcentrum waar we trots op zijn, in een mooi kader en met grootse steun van de lokale overheden en de samenwerking met Motor Union 2000”, zegt Rudy Opdenakker, voorzitter van het organiserende AC Medina.

Vrijdag opent met een avondetappe van 130 kilometer die een eerste kleine hiërarchie moet scheppen alvorens de tweede wedstrijddag aan te vatten. “Net zoals vorig jaar hebben we extra aandacht besteed tijdens het uittekenen van deze etappe. Het resultaat mag er zijn, met 7 regelmatigheidsproeven die amper of geen bebouwing kennen en waarbij de uitdagende wegen en de duisternis de natuurlijk tegenstanders van de deelnemers zullen worden. En dit jaar is de regelmatigheidsproef van Ooike met zijn bekende ‘dodensprong’ er wel degelijk bij!” vertellen parcoursuitzetters Jens en Bjorn Vanoverschelde.

Een hertekende zaterdagnamiddag

Zaterdag wordt er iets vroeger gestart en trekt de karavaan naar Eeklo. De regroup en middagpauze is er op het Burgemeester Lionel Pussemierplein in Eeklo. De namiddagetappe op zaterdag ziet heel wat veranderingen. “We willen al een tijdje op zaterdagavond vroeger de finishlijn bereiken zonder te moeten inboeten aan sportiviteit. De middag- en avondetappe worden samengevoegd tot één zeer lange étappe tot bij de finishlijn. Één dik roadbook dus vanaf Eeklo tot de finishlijn in Anzegem met  een opeenvolging van tijdcontroles en 80 kilometer kaartlezen… Net zoals vanouds!” verkneukelen zich de broers. De etappe zal onderbroken worden door 2 kortere regroups met servicepark inclusief catering en sanitaire voorzieningen en telkens een tijdcontrole binnen, “in het gebouw” dus. Net als vorig jaar is dat onder andere het geval in het clubhuis van Autostal Atlantic en in het dorpscentrum van het rallydorpje Lo.

Iedereen favoriet

Een winnaar of een podium aanduiden wordt deze editie ei zo na onmogelijk. De deelnemerslijst leest als een “who is who” van de regularity sport en er zijn handenvol kandidaten op een top 3 positie. Wie toch namen wil, die denkt dan maar aan zwaargewichten als Philip en Aswin Pyck (Opel Ascona B), Kurt Vanderspinnen en Anton Dupan (Ford Cortina Lotus), onze noorderburen Ruud Strooper en Ingeborg Guliker (Alfa Romeo 1750 Gtv), routiniers Filip De Munck en Kristof Vermant (Alfa Romeo Guilia), nog meer Nederlanders met Alexander Leurs en Ad van de Werf (Opel Ascona), Giel en Arjan Van der Palen (Porsche 911) of José Lareppe en Filip Deplancke (Opel Kadett Gte) zonder dan nog de Gauthier Decavele en Kenneth Verte uit het oog te verliezen. Zij wonnen met de Volvo Amazon immers al de Ronde door Vlaanderen. En uiteraard is er ook nog een hele “beau monde” in de categorie “Touring” met o.a. Guy en Olvier Dupont (Subaru Impreza), Mario Varreware en Bjorn Clauw (Audi GT), Andre Depoorter en Ronny Callens (Ford Escort), Eric Van Bourgonie (Fiat Spider), Hendrik Béatse (Volvo P1800) en Philip Copmans en Alex Van Dooren (Opel Kadett) en nog zoveel andere kenners van de orientatiesport.

Alles start op vrijdag vanop de Grote Markt in Ronse. Vanaf 19u30 rijden daar de eerste deelnemers over het startpodium ter hoogte van Brasserie De Harmonie, het “rally hoofdkwartier”.

Wie de actie zelf wil komen volgen kan zoals steeds een lijst met publiekspunten vinden op de site van de organisatie: https://www.belgianwesthoekclassic.be/publiek/).

 

(vas press, foto: belgianwesthoekclassic.be/media)

You may also like
Belgian Westhoek Classic richting Ardennen
VAS terugblik: Belgian Westhoek Classic
Belgian Westhoek Classic: de tweede voor Pyck
Belgian Westhoek Classic: het verschil maken met precisie