Home > #Hoofdnieuws > Kristoffersson wint in Lohéac, De Ridder haalt podium in RX2

Kristoffersson wint in Lohéac, De Ridder haalt podium in RX2

De Zweed Johan Kristoffersson won met zijn VW Polo  in het Franse Lohéac de achtste manche van het WK Rallycross. Daarmee behaalde de Zweed reeds zijn zevende overwinning van het seizoen en is het de derde keer op rij dat Kristoffersson wint in Frankrijk.

Kristoffersson heerste reeds in de fase van de reeksen, waar hij drie van de vier heats op zijn naam schreef. Maar in de halve finales leken de Audi-rijders Andreas Bakkerud en Mattias Ekström even het laken naar zich toe trekken. Zij wisten immers beide hun halve finale te winnen om zo de eerste rij van de finale te bezetten. De Fransman Sébastien Loeb (Peugeot) leek met een twaalfde plek na de heats kansloos om verder door te stoten vanuit de halve finales maar lukte vanop de laatste rij een kanonstart om zo in zijn halve finale tweede te eindigen na Bakkerud. Petter Solberg (Volkswagen) eindigde derde in dezelfde halve finale. In de andere finale konden Kristoffersson en Timmy Hansen (Peugeot) samen met Ekström doorstoren naar de finale. En zo kregen we een zinderende finale met de rijders uit de drie topteams Volkswagen, Audi en Peugeot. Daar leek het er rondenlang op dat Andreas Bakkerud of Mattias Ekström voor Audi de eerste overwinning zouden behalen maar na een uitgekiende jokerstrategie was het toch Kristoffersson die het laken naar zich toe trok. Bakkerud werd tweede en Solberg kon nog als derde eindigen, net voor Ekström. Peugeot-rijders Hansen en Loeb moesten respectievelijk vrede nemen met plaats vijf en zes.

RX2 : podium een kleine troost voor De Ridder
Onze landgenoot Guillaume De Ridder mag terugblikken op een bijna perfecte wedstrijd in Lohéac waarbij hij zich de snelste toonde in drie van de vier heats en ook zijn halve finale verliep vlekkeloos. Ondertussen won zijn teamgenoot en leider inde tussenstand, Oliver Eriksson, de andere halve finale. Ook in de finale leek er even niets aan de hand waarbij De Ridder mooi de leiding in handen leek te hebben, maar Henrik Krogstad nam even later de eerste plek over. Na zijn jokerronde kwam De Ridder in het verkeer terecht. Even later ging Krogstad nog in de fout waarbij Eriksson de leiding in de schoot geworpen kreeg. De jonge Fin Sami-Matti Trogen werd nog tweede voor een licht teleurgestelde De Ridder. Voor de RX2-rijders is er later op het jaar enkel nog de wedtrijd in Zuid-Afrika waardoor een titel met 14 punten achterstand moeilijk lijkt.

Euro RX Supercars: Fransen vieren dankzij Raymond
In het Europese kampioenschap voor Supercars was het de Fransman Cyril Raymond, RX2-kampioen in 2017, die de Fransen toch kon laten vieren met een klinkende overwinning. Raymond won drie van de vier reeksen en maakte het mooi af in de finale. De Hongaar Krisztian Szabo werd bij zijn eerste optreden in een Supercar in Euro RX knap tweede met de Audi EKS. De Zweed Anton Marklund maakte het podium compleet. De Let Reinis Nitiss kreeg met pech af te rekenen in de finale en heeft met 26 punten voorsprong geen absolute zekerheid wat de titel betreft. Hij kan over twee weken voor eigen volk in Riga wel kampioen worden.

Euro RX Super1600: pech voor Rokas Baciuska
In Super1600 was het de Russische Skoda-rijder Aydar Nuriev die met de zege opzak huiswaarts  mocht. Na hem kwam de Hongaar Gergely Marton, ook met Skoda, als tweede over de meet terwijl de Let Artis Baumanis (Audi) derde werd. Pech was er voor de Litouwer Rokas Baciuska die met zijn Audi heerste in Super1600 tot en met de halve finales maar in de finale de handdoek moest werpen.

De volgende wedstrijd is er reeds over twee weken waar naast het WK ook de rijders voor het Euro RX Supercars en Super1600 aan het werk te zien zullen zijn.