Home > Rally > BRC > Princen houdt stand, Lietaer out

Princen houdt stand, Lietaer out

Moeizaam trok de ConXion Omloop van Vlaanderen zich in de namiddag weer op gang. De reden: vertraging op de Zoning na een incident met een zandzak.

De tiende proef, de Zoning, zou de “amuse-geule” worden van deze rallynamiddag, nadat de deelnemers een bewogen voormiddag achter de kiezen hadden. Maar ondertussen werd het drie uur in de namiddag en op de elfde klassementsproef, de tweede passage op Passendale, waren er nog steeds geen motoren te horen.

Dat was te wijten aan een incident op de Zoning, waar Fredericq Delplace met zijn Porsche GT3 een van de zandzakken raakte die de baan afbakenden. Een fikse klap die de zak en het zand over de baan strooiden en de radiator beschadigde van Delplace, die moest opgeven. Maar de volgenden in de rij, Paul Lietaer en Bert Coene, gleden over het fijne zand bij het aansnijden van de linkse bocht aan de rotonde. Lietaer slaagde erin de Manta 400 nog voorbij de boordstenen te krijgen maar de klap op de achterzijde van zijn Manta vernielde de achterbrug. Opgave Lietaer dus ook. En Bert Coene, die vlak achter Lietaer zat, die kon de boordsteen niet meer ontwijken en knalde er tegen. Opgave Coene. Het directe gevolg van de zandzakken: drie opgaves, een hoop opkuiswerk door de brandweer, een hoop vertraging in het tijdschema en de onzekerheid of er nog wel gereden zal worden op deze “Zoning” waar het Criterium en de BK deelnemers in principe nog éénmaal zouden langskomen.

Hoe dan ook, het lijkt erop dat Paul Lietaer niet in het eigen West-Vlaanderen de Historic titel zal pakken. De leiding bij de Historics is nu in handen van Danny Kerckhof in de BMW M3 E30. Ondertussen vonden de tenoren wel de weg naar de klassementsproeven waar Princen (besttijd op Houthulst en Zilverberg) en Verschueren (besttijd op Passendale) hun duel verder zetten. “Slecht gereden, teveel zitten pushen“, aldus Verschueren aan de finish van Zilverberg en dat betekent dat Kris Princen opnieuw naar een voorsprong gaat van 13 seconden op Verschueren. Daarachter volgen, zeer getrouw sedert vrijdag trouwens, Fernémont (+40″) en Bédoret (+58″). Het Porsche GT duel verloopt verder over de plaatsen vijf en zes, met Monnens nu opnieuw op plaats vijf (+1’30”) en 3.2 seconden voor op Snijers.

Princen lijkt dus op weg naar de zege en het podium lijkt wat in zijn plooi te vallen. Daarachter is er het spannende gevecht bij de GT’s en verder vissen vele West-Vlamingen nog naar lokale eer. Met de nakende passage op de Zoning wordt straks de laatste ronde aangevangen, met opnieuw een passage over alle proeven uitgezonderd Passendale…

(foto: RallyandRaces.com/Lorenz Deschuyttere)

You may also like
BRC Historic: Rainer Hermann op puntenjacht in South Belgian Rally
BRC Junior: forfait van Jonas De Wilde. Wie scoort er zaterdag?
BRC South Belgian: met opnieuw een zeer mooi deelnemersveld onder aanvoering van Maxime Potty
BRC South Belgian: evenwichtig startveld in VHRS 65 en 50